Havainnoi itseäsi

Pysähtyminen mahdollistaa kehotuntemusten havainnoinnin.

​​​​

Havainnoin rauhallisesti tätä hetkeä sellaisena kuin se on.​

​kuva/video ​Kysymys​Vastaus1​Vastaus2​Oikea vastaus
1 tai 2
​Vastaus1 selite
Vastaus2
selite
​Neutraali selite (x)
Onko sinulla aikaa hengittää ulos?Kyllä
​Ei

​Hienoa, tämä viittaa siihen, että hengityksesi on tasapainoista ja erilaisiin tilanteisiin sopeutuvaa.​Niin levossa kuin rasituksessakin uloshengitys saisi olla virtaavaa.

Jos huomaat että pidätät hengitystäsi tai sisäänhengitys on pitkä, havainnoi onko elämässäsi paljon kuormitustekijö​itä, kiirettä tai stressiä. Tunnustele onko kehosi jäykkä tai jännittynyt.

Lue lisää:


​x


​Maltatko rauhoittua paikallesi?​Kyllä
​En
​Hienoa, anna itsellesi useita kertoja päivässä lupa hellittää, edes hetkeksi. Näin annat aikaa uloshengityksellesi ja hermostosi ja sydämensykkeesi rauhoittamiselle.​Kyseessä voi olla hermoston ylivirittyneisyys. Hermoston rauhoittamiseksi voit kokeilla liikkumisen hidastamista ja uloshengityksesi rauhoittamista.

Lue lisää:
​x​Onko sinulla hapen puutteen tunnetta, tarvetta syventyneisiin hengenvetoihin, huokailua tai pakonomaista haukottelua?
​Kyllä
​Ei

​Oireet voivat viitata liikahengitykseen, jolloin hengität enemmän kuin kehosi tarvitsee.​Hienoa, hengityksesi on tasapainoista ja erilaisiin tilanteisiin sopeutuvaa.
​x​Huomaatko kehossasi jännitystä?
​Kyllä
​En
​Pohdi, mistä jännitys voisi johtua. Onko sinulla esimerkiksi kipuja, oletko väsynyt tai stressaantunut? Millaisia ajatuksia sinulla on? Millaisia tapoja sinulla on esimerkiksi istua ja seistä?

Lue lisää:
​Jos huomaat jännityksen jossain elämänvaiheessa lisääntyvän, on hyvä osata purkaa jännityksiä pois, jotta niistä ei tule pysyviä.

Lue lisää:
​x


​Onko keuhkoissasi limaisuutta?
​Kyllä
​Ei
​Lima on hyvä saada pois keuhkoista muun muassa hengityksen helpottamiseksi. Kokeile pullopuhallusta osana limaisuuden helpottamista.

Katso ohje:
​Hyvä. Jos tulevaisuudessa limaisuuden tunnetta tulee esimerkiksi flunssan yhteydessä, kokeile pullopuhallusta limaisuuden helpottamiseksi.

Katso ohje:
​x​Onko sinulla toistuvasti tarvetta rykiä ja selvittää kurkkuasi?
​Kyllä
​Ei

​Havainnoi mikä ajatus, tunne tai kehotuntemus saa sinut toimimaan näin? Säästääksesi kurkkuasi voit kokeilla vesipiippua tai vesitilkan rauhallista nauttimista sekä alaleuan, kielen ja huulien rentouttamista.

Katso video:
​Hyvä, sillä rykiminen ärsyttää kurkkua ja häiritsee luontevaa hengity​stä.​​
​x

Edellinen sivuSeuraava sivu

 
 

Päivitetty  25.2.2019