Opaskoira

Siirry sanastoon

Opaskoira

Tulosta

​Opaskoira sujuvoittaa liikkumista silloin, kun näönvarainen liikkuminen ei onnistu. Opaskoiran käyttäjältä vaaditaan muun muassa taitoa liikkua kepin avulla itsenäisesti, hyvää elämänhallintaa, kykyä huolehtia koirasta ja hänen tulee osoittaa tarve opaskoiralle.Tutust​u sivun sisältöön ja varmista opaskoiran sopivuus ja turvallinen käyttö. ​ ​

Hankinta

​Opaskoira on luovutetaan yksilöllisen tarveharkinnan perusteella. Kysy ohjeita opaskoiran hankintaan oman sairaanhoitopiirin näönkuntoutusyksiköstä.


Käytön aloitus

Myönteisen opaskoirapäätöksen jälkeen sinun tulee suorittaa kaksi erillistä kurssia liittyen opaskoiran luovuttamiseen.

Huomioi että opaskoiran käyttöönotto vaatii paljon säännöllistä harjoittelua, sitoo käyttäjää opaskoiran hoitoon ja oikeanlaisen käyttöön.​

Käyttö

​Opaskoiran kanssa toimiminen vaatii aina harjoittelua opaskoirakoulun kouluttajan kanssa. Toimi opaskoiran kanssa kurssilla saamiesi ohjeiden mukaisesti ja pyydä tarvittaessa opaskoirakoulusta lisäohjausta koiran käyttöön.

Puhdistus

​Opaskoirakoulu ohjeistaa miten huolehdit opaskoiran oikeanlaisesta puhtaudesta ja huolenpidosta.

Huolto

​Opaskoirakoulu ohjeistaa millä aikavälillä ja missä tilanteissa sinun tulee viedä opaskoira eläinlääkäriin ja hoitoon.  Noudata kurssilla saamiasi ohjeita koiran hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimisessa.

Hyvä tietää

​Ennen opaskoiran hakemista on hyvä miettiä: 
  • Sopiiko opaskoira nykyiseen elämäntilanteeseen? Opaskoira vaatii paljon harjoittelua, kärsivällisyyttä ja aikaa. Paras aika ottaa opaskoira on, kun arki on säännöllistä, vakaata ja asuinpaikka on tuttu ja pysyvä.  
  • Onko minulla selkeä tarve opaskoiraan? Opaskoira ei ole lemmikki, jonka myöntäminen edellyttää perusteltua tarvetta. 
  • Näenkö vielä liikaa? Opaskoirasta ei ole hyötyä, mikäli henkilö vielä hyödyntää näköjäännettä liikkumisessa. ​​
Suomessa on tällä hetkellä kolme eri opaskoirakoulua. 

 

Kyllä

Päivitetty