Ajankohtainen

Syöpään sairastuminen pysäyttää - apua jaksamiseen

Julkaistu 4.2.2021 6.00

Tänään vietetään Maailman syöpäpäivää. Kuntoutumistaloon on koottu oppaita syöpään sairastuneen jaksamisen ja kuntoutumisen tueksi.

​​

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään. Syöpäsairauksia on monia erilaisia ja hoidot valitaan aina yksilöllisesti. Syöpä ja sen hoidot voivat aiheuttaa erilaisia oireita ja jokainen kokee ne yksilöllisesti. Syöpähoidot voivat viedä voimia ja tuoda mukanaan kysymyksiä, mitä voi itse tehdä.

Huolta taloudellisesta tilanteesta?

Suomen sosiaaliturva tukee syöpään sairastuneita samaan tapaan kuin muitakin pitkäaikaissairaita. Esimerkiksi Kelasta voi hakea sairauspäivärahaa tai osasairauspäivärahaa sen mukaan onko kokonaan sairaslomalla vai käykö osittain töissä.

Voiko syöpähoitojen aikana harrastaa liikuntaa?

Syöpä ja sen hoidot eivät ole este liikunnan harrastamiselle. Liikunta voi jopa parantaa omaa vointia syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja rasittaa itseään sopivasti. Liikunta on turvallista hoidon kaikissa vaiheissa. Muista, että mahdollisen leikkauksen yhteydessä, on tärkeää noudattaa leikkauksen jälkeisiä toipumisajan ohjeita.

Mistä apua jaksamiseen?

Jokainen syöpään sairastunut sekä heidän läheisensä kokevat tilanteen yksilöllisesti. Toiset tarvitsevat aikaa ja tukea jaksamiseen enemmän kuin toiset. Omista voimavaroista on apua sairastamisen keskellä, kun niitä osaa hyödyntää. Myös erilaisista selviytymiskeinoista voi olla apua vaikeina aikoina. Huonona hetkenä voi esimerkiksi hakeutua luontoon yksin tai ystävän kanssa, jos se on mahdollista. Myös erilaisia palveluita on tarjolla syöpään sairastuneelle ja heidän läheisilleen.