Ajankohtainen

Asiakkaat mukana kehittämässä liikkumisen omahoito-ohjelmaa

Julkaistu 17.5.2019 13.00

Kuntoutumistalon uutta omahoito-ohjelmaa puitiin asiakasillassa.

​​

Toukokuun puolivälissä koettiin jännittäviä hetkiä, kun liikkumisen aloittamisen omahoito-ohjelman testaajat ja sen tekijät kokoontuivat yhteiseen asiakasiltaan.

Testaus toteutettiin niin, että Kuntoutumistalon koordinoima omahoito-ohjelma oli avoinna yhden viikon. Sen aikana testaajat lukivat sisältöjä, katsoivat videoita ja kokeilivat kuntotestejä. Nyt oli palautteen aika: miltä ohjelma tuntui?

- Todella kaivattu ja odotettu kokonaisuus, jossa oli paljon hyviä asioita, tiivisti yksi testaaja.

– Tosi mielenkiintoinen, kun polulle pääsee, on sieltä vaikea lähteä pois! Mutta haaste on, miten saadaan ihmiset menemään sinne, toinen testaaja pohti.

Liikunta osaksi elämää

Liikkumisen aloittamisen omahoito-ohjelmasta tulee kaikille avoin palvelu. Polulla on tarkoitus toimia itsenäisesti ja omaa edistystä seuraten. Testausvaiheessa polulla oli 15 osiota. Kun osioita suorittaa suositeltuun tahtiin eli yhden viikossa, polku kestää 3-4 kuukautta.

Ohjelma on suunnattu erityisesti niille, joilla liikunta ei vielä ole osa elämää. Tähän voi olla monia syitä, esimerkiksi vaikea elämäntilanne, motivaation puute tai kipu, joka haittaa liikkumista.

- Tämä oli juuri sitä, mitä kaipasin, kun on ollut kipujaksoja. Ohjelma auttoi motivoitumaan, kun olin väsynyt ja en siksi jaksanut motivoida itseäni, yksi testaajista kertoi.

Asiakasillassa pohdittiin myös asiakkaiden sitoutumista polkuun. Kun polkua kestää jopa neljä kuukautta, sen seuraaminen saattaa jossain vaiheessa unohtua. Tässä onkin kehittäjille suuri kysymys: miten luoda niin innostava polku, että siihen palataan yhä uudestaan?

Helppokäyttöisyys on valttia

​Koska polkua tehdään itsenäisesti netissä, toimivuus ja helppokäyttöisyys ovat tärkeitä ominaisuuksia. Osalla testaajista oli ongelmia käytössä. Testaajilta nousi myös tärkeä muistutus: jos omahoito-ohjelman käyttö on liian monimutkaista, moni potentiaalinen käyttäjä voi jäädä tahtomattaan ulkopuolelle.

Nyt saadun palautteen perusteella ohjelmaa kehitetään edelleen ennen julkaisua.

Testiryhmän perusteella vaikuttaa siltä, että ohjelmaa on kaivattu.

Kaikissa pitkäaikaissairauksissa tulee hetkiä, että ei jaksa liikkua. Eli kohderyhmää tälle varmasti löytyy, yksi testaaja kiteytti​.

Tavoitteena on, että liikkumisen aloittamisen omahoito-ohjelma avataan käyttäjille viimeistään syksyllä 2019.

Lisätietoja omahoito-ohjelmasta saa Kuntoutumistalosta: kuntoutumistalo@terveyskyla.fi

Teksti & kuva: Noora Karppinen, Terveyskylän kesätoimittaja

​​