Mitä on pitkäaikainen eli krooninen kipu?

Pitkäaikaista kipua liittyy erilaisiin sairauksiin kuten nivelrikko tai hermovauriot. Kivun pitkittyessä kipua alkavat kudosvaurion lisäksi ylläpitää keskushermoston muutokset.

Pitkäaikaisesta eli kroonisesta kivusta puhutaan kun kipu kestää pidempään kuin 3-6 kuukautta tai pidempään kuin kudosten normaalin parantumisen ajan. Pitkäaikaista kipua liittyy erilaisiin sairauksiin kuten nivelrikko tai hermovauriot. Kivun pitkittyessä kipua alkaa kudosvaurion lisäksi ylläpitää keskushermoston muutokset.

Kuinka yleistä pitkäaikainen kipu on?

Pitkäaikaisesta kivusta kärsii lähes joka viides aikuinen. Useimmilla kipu on lievää ja hallittavissa pääosin lääkkeettömin hoitokeinoin. Hyvin vaikeasta toimintakykyä haittaavasta pitkäaikaisesta kivusta kärsii naisista 7% ja miehistä 5%.

Mitä syitä on pitkäaikaiseen kipuun?

Pitkäaikaiselle kivulle on lukuisia erilaisia syitä. Tavallisimpia syitä ovat esimerkiksi:

  • Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet: selkärangan sairaudet, polvien ja lonkkien nivelrikko, olkapään pehmytosaperäiset vaivat ja niska-hartiavaivat
  • Ääreishermojen hermovauriot
  • Erilaiset päänsäryt ja pään alueen kiputilat
  • Leikkausten ja vammojen jälkitilat

Näiden esimerkkien lisäksi pitkäaikaista kipua voi esiintyä monien muidenkin sairauksien yhteydessä. Pitkäaikaisia kipuja voi liittyä erilaisiin vatsan- ja lantion alueen sairauksiin, luukatoon eli osteoporoosiin sekä tulehduksellisiin nivelsairauksiin eli nivelreumaan ja selkärankareumaan.

Kuinka pitkäaikaista kipua hoidetaan?

Kipua voidaan lievittää sen taustalla olevaa syytä hoitamalla. Tällaisia tilanteita on esimerkiksi vaikean nivelrikon hoitaminen tekonivelleikkauksella tai nivelreuman lääkehoito. Tämän perussairauteen kohdistuvan hoidon rinnalla voidaan tarvita kivun lievitystä lääkkeillä ja lääkkeettömillä keinoilla. Kivun hoitoa tarvitaan myös tilanteissa, joissa kivun aiheuttavaan sairauteen ei ole parantavaa tai ongelman korjaavaa hoitoa.

Lievien kiputilojen hoidossa potilas pärjää usein pitkälle sopivilla itsehoitokeinoilla. Vaikeissa kiputilanteissa tarvitaan yleensä terveydenhuollon ammattihenkilöiden apua ja lääkkeettömien hoitokeinojen lisäksi potilaalle räätälöityä lääkehoitoa. Hoidon tavoitteena on lievittää kipua ja palauttaa elämänlaatu ja toimintakyky kohti entistä tasoa.

Kivunhallintatalon Pitkäaikainen kipu -osiossa kerrotaan yleisimmistä pitkäaikaisista kiputiloista ja niiden hoidosta sekä pitkäkestoisen kivun hoidon periaatteista ja siitä kuinka kivun kanssa voi oppia pärjäämään.


Seuraava sivu

 


Pitkäaikaisesta kivusta kärsii lähes joka viides aikuinen.