Miten valmistautua kivun hoitoon leikkauksen jälkeen?

Leikkauksen jälkeisen kivun hoito suunnitellaan jo ennen leikkausta. Keskustelu hoitohenkilökunnan kanssa ja tieto kivun hoidon mahdollisuuksista lievittävät usein leikkauskipuun liittyvää pelkoa ja jännitystä.

Anestesialääkäri, eli nukutuslääkäri, vastaa potilaan kivunhoidosta leikkauksen aikana ja välittömästi sen jälkeen. Hän myös suunnittelee kivunhoitoa ennen leikkausta. Valmistautuminen riippuu aina leikkaustyypistä.

Kipua arvioidaan aina hoidon aikana. Sairaanhoitajilta voit saada tietoa siitä, miten kipua arvioidaan ja voit myös tutustua etukäteen kivun arviointia käsittelevään Kivunhallintatalon osioon

Mitä lääkärille tulee kertoa?

Tehokkaan ja turvallisen kivunhoidon suunnittelemiseksi nukutuslääkäri tarvitsee sinulta ainakin seuraavat tiedot:

  • mahdolliset sairautesi
  • tämänhetkinen lääkityksesi
  • allergiasi
  • mahdollinen päihteiden käyttö.

Myös aikaisemmat kokemukset kipulääkkeistä ja leikkauksen jälkeisestä kivusta kannattaa kertoa. Esimerkiksi jos olet joskus kokenut voimakasta leikkauksenjälkeistä kipua tai sen hoitoon on liittynyt haittavaikutuksia.

Jos tapaamista nukutuslääkärin kanssa ei ole sovittu, voit esittää kivunhoitoon liittyvät huolesi kirurgille tai sairaanhoitajalle leikkausta edeltävällä käynnillä. He välittävät tarpeelliset tiedot nukutuslääkärille.

Hoitohenkilökunnalle kannatta myös aina kertoa jos tuleva leikkaus ja siitä aiheutuva kipu huolestuttavat tai pelottavat. Usein jo pelkkä keskustelu ja tieto hoitosuunnitelmasta helpottavat. Tarvittaessa jännitystä ja pelkoa voidaan lievittää esilääkityksellä, joka myös vähentää kipua leikkauksen jälkeen.

Myös fysioterapeutti osallistuu hoitoon

Suurten leikkausten yhteydessä myös fysioterapeutti osallistuu potilaan hoitoon ja ohjaukseen. Ennen leikkausta fysioterapeutti antaa potilaalle ohjeita liikkumisesta, oikeista asennoista ja hengitystekniikasta. Näistä kaikista on apua kivunlievityksessä leikkauksen jälkeen.


 

Kyllä

Päivitetty  8.11.2018