Raskaana olevat ja imettävät äidit

Raskauden ja imetyksen aikana lääkkeitä tulee käyttää harkiten ja lääkärin ohjeiden mukaan. Tältä sivulta voit lukea, mitkä kipulääkkeet ovat turvallisia ja mitä lääkkeitä tulee välttää.

Odottavien äitien kivunlievitys

Lähes kaikki lääkeaineet siirtyvät äidin verenkierrosta istukan kautta sikiöön. Eri lääkeaineiden vaikutus sikiöön saattaa vaihdella raskauden eri vaiheissa. Pääsääntöisesti alkuraskaus ja varsinkin raskausviikot 2–8 ovat sikiön kehityksen kannalta herkimmät. Ylipäätään kaikkia lääkkeitä tulee raskauden aikana käyttää vain huolellisesti harkiten ja lääkärin ohjeiden mukaan.

​Parasetamoli

Koko raskauden aikana voi turvallisesti käyttää parasetamolia, myös raskautta yritettäessä. Parasetamolia ja kodeiinia sisältävän yhdistelmävalmisteen lyhytaikainen käyttö on turvallista lääkärin ohjeen mukaisesti.

Linkki: Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli -osio

Tulehduskipulääkkeet

Tulehduskipulääkkeitä tulisi välttää raskautta yritettäessä, alkuraskauden ja raskauden loppukolmanneksen aikana. Tulehduskipulääkkeet voivat estää munasolun irtoamista (ovulaatiota), minä vuoksi raskaaksi tuleminen vaikeutuu. Alkuraskaudessa ne voivat lisätä keskenmenon riskiä. Loppuraskaudessa ne saattavat aiheuttaa sikiön sydämen oikovirtauskanavan ennenaikaisen sulkeutumisen ja munuaisvauriota sikiölle.

Uudempia tulehduskipulääkkeitä, koksibeja, ei suositella lainkaan, koska niitä ei ole riittävästi tutkittu raskauden aikaisessa käytössä.

Linkki: Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli-osio

Opioidit

Opioidien lyhytaikainen käyttö raskauden aikana on turvallista. Tämän ryhmän lääkkeiden käytössä ei ole ilmennyt sikiöön kohdistuvia haitallisia vaikutuksia, mutta mahdollisia pitkäaikaisvaikutuksia sikiön kehittyvään keskushermostoon ei tiedetä.

Opioidien pitkäaikaiskäytön seurauksena saattaa vastasyntyneellä ilmetä vieroitusoireita.

Linkki: Opioidit-osio

Puudutukset

Puudutusten käyttö raskaana olevan kivunhoidossa on turvallista.

Linkki: Puudutukset -osio

Imettävien äitien kivunlievitys

Kaikki imettävän äidin käyttämät lääkkeet siirtyvät äidinmaitoon vaihtelevina pitoisuuksina. Tämän vuoksi imetyksen aikana täytyy käyttää sellaisia lääkkeitä, jotka eivät ole vaaraksi imeväisikäiselle.

Jos leikkauksenjälkeisessä kivunhoidossa joudutaan turvautumaan lääkkeisiin, jotka eivät ole turvallisia imeväisikäiselle, on syytä pumpata äidinmaito lääkkeen käytön aikana hukkaan. Henkilökunta neuvoo milloin imetyksen aloittamisen uudelleen on turvallista.

​Parasetamoli

Imettävän äidin leikkauksenjälkeistä kipua voidaan turvallisesti lievittää parasetamolilla.

Parasetamolin ja kodeiinin (kodeiini on opioidilääke) yhdistelmävalmiste ei ole turvallinen, koska äidinmaidon kautta saadun kodeiini voi kertyä imeväisen elimistöön ja aiheuttaa vakavimmillaan jopa hengenvaarallisen hengityksen lamaantumisen lapselle.

Linkki: Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli -osio

Tulehduskipulääkkeet

Lyhytvaikutteiset valmisteet, kuten ibuprofeeni ja diklofenaakki ovat turvallisia tulehduskipulääkkeitä imettävälle äidille. Uudemmista tulehduskipulääkkeistä selekoksibi siirtyy vain vähäisissä määrin äidinmaitoon, joten sen lyhytaikainen käyttö imetyksen aikaisessa kivunhoidossa on mahdollista.

Linkki: Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli -osio

Opioidit

Opioideja ei tulisi käyttää imetyksen aikana. Jos niiden käyttöön joudutaan turvautumaan, hoidon kesto tulisi rajata mahdollisimman lyhyeksi. Keisarileikkauksen tai muun synnytykseen liittyvän toimenpiteen jälkeen voidaan aluksi antaa opioidia, koska maidoneritys synnytyksen jälkeen käynnistyy viiveellä.

Linkki: Opioidit-osio

Puudutukset

Puudutusten käyttö imettävän äidin leikkauksen jälkeisessä kivun hoidossa on turvallista.

Linkki: Puudutukset-osioon


Edellinen sivu Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.8.2018