Ajankohtainen

Syyskuussa vietetään pitkäaikaisen kivun teemakuukautta

Julkaistu 16.9.2019 11.00

Pitkäaikaisesta eli kroonisesta kivusta kärsii jopa miljoona suomalaista päivittäin. Krooninen kipu heikentää unen laatua, estää nauttimasta elämästä ja voi johtaa jopa masennukseen tai työkyvyttömyyteen. Kipu ei myöskään aina näy päällepäin.


Syyskuussa vietetään kansainvälistä pitkäaikaisen kivun teemakuukautta. Kuukauden tavoitteena on nostaa esille krooniseen kipuun liittyviä aiheita ja muistuttaa, että terveennäköisen ulkokuoren alla saattaa jyllätä jatkuvasti kova kipu.

Pitkäaikaisesta kivusta puhutaan, kun kipu kestää pidempään kuin kolmesta kuuteen kuukautta tai pidempään kuin kudosten normaalin parantumisen ajan.

Useimmilla kipu on lievää ja hallittavissa pääosin lääkkeettömin hoitokeinoin. Hyvin vaikeasta toimintakykyä haittaavasta pitkäaikaisesta kivusta kärsii naisista 7 % ja miehistä 5 %.

Kivunhallintatalon Pitkäaikainen kipu -osiossa kerrotaan yleisimmistä pitkäaikaisista kiputiloista ja niiden hoidosta sekä pitkäkestoisen kivun hoidon periaatteista ja siitä, kuinka kivun kanssa voi oppia pärjäämään.