Ajankohtainen

Slush 2018: Teknologia parantaa terveyttä

Julkaistu 10.12.2018 11.00

Suomi sai Slush 2018:ssa kehuja WHO:n pääjohtajalta terveydenhoidon esimerkillisestä teknologisesta keittämisestä.

11225857-mobile-app-for-health.jpg

– Ihmisten terveysolot ovat parantuneet aina teknologian kehityksen kautta. Rokotukset, penisilliini, tekoäly, etähoito. Listaa voisi jatkaa ja jatkaa, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi Slushin Side Eventissä 7.12.2018.

Pääjohtajan mukaan tehokkaimmat ja vaikuttavimmat teknologiat terveysolojen parantamiseksi ovat yleensä yksinkertaisia ja halpoja. Nämä teknologiat yleensä toimivat myös kehittyvissä maissa.

– Meidän täytyy tehdä paremmin, nopeammin ja halvemmin, jotta voimme vastata haasteisiin kehittyvissä maissa. Meidän täytyy löytää teknologioita, joilla voimme muuttaa yhteiskuntien terveyttä yksilöiden lisäksi.

Kehitys lähtee Ghebreyesusin mukaan aina ideoista. Siksi astuessaan virkaan toukokuussa 2017 hän haastoi WHO:n työntekijät kertomaan ideoitaan, hulluja ja hauskojakin, joiden avulla terveysjärjestön toimintaa pystyttäisiin kehittämään.

– Ei ollut hankalaa saada ideoita työntekijöiltä. Etulinjassa työskentelevät ovat lähellä todellisuutta, näkevät haasteet ja ymmärtävät ratkaisut. He ovat oikeita tuomaan ideat pöytään. He olivat motivoituneita kertomaan, kuinka WHO:sta saadaan parempi.

Ghebreyesus pitää siitä, että valtio tukee innovatiivisuutta. Suomi saa häneltä kehuja esimerkillisestä toiminnastaan. Digitaalisuus tulee vaikuttamaan terveyssektoriin tulevaisuudessa läpi linjan.

Tilaisuuden kuulijoita, muun muassa terveysalan startup-yrityksiä hän kehotti tutustumaan ja perehtymään markkinoille, joille kehittävät teknologiaa. Toimiiko teknologia köyhissä ja kehittyvissä maissa vai onko ainoastaan rikkaissa länsimaissa?

– Tekeekö teknologia maailmasta oikeudenmukaisemman?

Hänen mukaansa teknologian pitää olla laadukasta, vaikuttavaa ja skaalautuvaa. Liian useat ideat eivät ole laajennettavissa kaikkialle.