Ajankohtainen

Pitkäaikaisen kivun lääkehoito vaatii suunnitelmallisuutta

Julkaistu 21.10.2021 14.00

Mistä tiedän, mikä lääke minulle sopii? Onko lääke otettava joka päivä? Voiko lääkkeen annostusta muuttaa itse? Kipulääkitykseen liittyy usein paljon huolta ja kysymyksiä.

 

Kipulääkitys on tärkeä osa pitkäaikaisen kivun hoitoa. Lääkehoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Lääkevalintoihin ja annostuksiin vaikuttavat kivun voimakkuuden ja luonteen lisäksi potilaan perussairaudet ja mahdollinen muu lääkitys. Lääkehoidon onnistumisen kannalta on myös tärkeää, että hoitosuhde on avoin ja luottamuksellinen.

Keskustele ammattilaisen kanssa

Sopiva kipulääkitys ei aina löydy heti tai helposti. Pitkäaikaista kipua hoidetaan useimmiten säännöllisesti otettavilla kipulääkkeillä, ja kun kipu on jatkunut jo pidempään, on harvoin mahdollista päästä kivusta eroon nopeasti. Sopivan lääkityksen rakentaminen vaatiikin aikaa, mikä ei välttämättä tunnu aina helpolta.

Esimerkiksi seuraavista lääkitykseesi liittyvistä aiheista kannattaa aina keskustella lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa:

  • Miksi kyseinen lääkitys on valittu ja kuinka se vaikuttaa?
  • Koska ja miten kipulääke otetaan?
  • Miten nopeasti lääkkeen vaikutus alkaa?
  • Onko lääkitys suunniteltu pysyväksi vai määräaikaiseksi?
  • Minkälaisia haittavaikutuksia kipulääkkeeseen liittyy ja miten niiden kanssa selviää?
  • Liittyykö lääkkeen käyttöön laboratorioseurantaa tai muuta erityistä huomioitavaa?

Kipulääkitys aloitetaan yleensä pienellä annostuksella, jota nostetaan vähitellen lääkärin ohjeen mukaan. Lääkkeestä ja potilaasta riippuu, kuinka nopeasti annostusta voidaan nostaa.

Kipulääkkeet kannattaa ottaa joka päivä samaan aikaan, jotta niiden vaikutus elimistössä pysyisi tasaisena. Kipulääkkeen kanssa samanaikaisesti otetut muut lääkkeet tai ruokailu saattavat vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen tai haittavaikutusten ilmenemiseen. Siksi onkin tärkeää tarkistaa aina pakkausselosteesta, apteekista tai hoitavasta yksiköstä, otetaanko lääke tyhjään vatsaan vai aterian yhteydessä.

Entä jos ilmenee haittavaikutuksia?

Mahdolliset lääkkeen aiheuttamat haittavaikutukset ilmenevät usein lääkityksen alkuvaiheessa. Sen vuoksi lääkitys aloitetaan yleensä pienellä annostuksella.

On tärkeää, ettei lääkitystä lopeta tai annostusta muuta ilman lääkärin ohjeistusta, sillä usein kipulääkityksen teho ilmenee vasta pidemmällä aikavälillä. Jotta vaikutusta voidaan arvioida tehokkaasti, lääke tulee ottaa ohjeiden mukaan, vaikka kipu ei heti lievittyisikään.

Kivunhallintataloon on koottu kipulääkitykseen liittyviä kysymyksiä, joita useimmiten kysytään puhelinneuvonnassa.

Kokosimme vastaukset ja muutakin hyödyllistä tietoa kipulääkityksestä sivuillemme: