Ajankohtainen

Oletko menossa leikkaukseen? Leikkauksen jälkeiseen kipuun voi valmistautua

Julkaistu 29.8.2022 9.50

Leikkauksen jälkeinen kivunhoito suunnitellaan hyvissä ajoin ennen leikkausta. Kipu on yleensä lyhytaikaista ja lievittyy haavan paranemisen myötä.

Leikkauksen jälkeinen kipu johtuu leikkauksen aiheuttamasta kudosvauriosta sekä siihen liittyvästä tulehduksesta ja turvotuksesta. Kipua saattavat aiheuttaa myös potilaan ihoon asetetut laskuputket eli dreenit. Hyvin suunnitellulla ja toteutetulla kivunhoidolla voidaan edistää potilaan kuntoutumista ja nopeuttaa kotiutumista.

Leikkauskipu lievittyy yleensä, kun haava alkaa parantua. Kivunlievityksen tavoitteena on vähentää kudosvaurion aiheuttamaa stressiä elimistössä, edistää potilaan toipumista ja estää kivun pitkittymistä.

Miten valmistautua etukäteen?

Tehokkaan ja turvallisen kivunhoidon suunnittelemiseksi tarvitaan etukäteen ainakin seuraavat tiedot: mahdolliset sairaudet, lääkitykset ja allergiat sekä mahdollinen päihteiden käyttö. Myös aikaisemmat kokemukset kipulääkkeistä ja leikkauksen jälkeisestä kivusta kannattaa kertoa, mikäli olet esimerkiksi kokenut aikaisemmin voimakasta leikkauksen jälkeistä kipua.

Kerro huolistasi etukäteen

Leikkauksen aiheuttamaa kipua arvioidaan koko hoitoprosessin ajan. Sairaalassa kannattaa kertoa etukäteen, mikäli tuleva leikkaus ja siitä aiheutuva kipu huolestuttavat tai pelottavat. Usein jo pelkkä keskustelu ammattilaisen kanssa ja tieto tulevasta hoitosuunnitelmasta helpottavat jännitystä. Tarvittaessa pelkoa voidaan lievittää esilääkityksellä, joka vähentää myös kipua leikkauksen jälkeen.

Apua lääkkeettömistä hoitokeinoista

Lääkkeettömät hoitokeinot täydentävät kipulääkkeiden tuomaa kivunlievitystä. Rentoutumista voivat auttaa esimerkiksi huomion suuntaaminen mieluisaan musiikkiin, ohjelmaan tai lukemiseen. Esimerkiksi polven tähystysleikkauksen jälkeen raaja kannattaa asettaa koholle kotonakin ja kietoa pyyhkeeseen kääritty kylmägeelipakkaus polven ympärille.

Leikkauksen jälkeinen kipulääkitys

Kipu on yleensä voimakkaimmillaan heti leikkauksen jälkeen ja ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Kun toipuminen edistyy, myös kipu helpottuu päivä päivältä ja kipulääkitystä voidaan vähentää. Kivunlievittyminen etenee kuitenkin yksilöllistä tahtia.

Lievään kipuun riittää suun kautta otettava mieto kipulääkitys, kuten tulehduskipulääke tai parasetamoli. Voimakkaaseen kipuun voidaan määrätä lisäksi vahvempaa kipulääkitystä, kuten opioideja. Yhdistämällä eri tavalla vaikuttavia lääkkeitä saadaan usein aikaan sopiva ja henkilökohtainen kivunlievitys. Näin myös haittavaikutukset jäävät vähäisiksi.

Jos kipu on kuitenkin erittäin voimakasta eivätkä oikein otetut lääkkeet auta, ota yhteys leikkausyksikköön tai muuhun kotiutusohjeissa kerrottuun paikkaan. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös omaan terveyskeskukseen tai päivystyspoliklinikkaan lisäohjeiden saamiseksi.

Milloin yhteys lääkäriin?

Ota yhteys leikkausyksikköön tai sovittuun jatkohoitoyksikköön seuraavissa tilanteissa:

  • Kipu jatkuu voimakkaana huolimatta ohjeen mukaan käytetystä kipulääkityksestä.
  • Kipulääkkeisiin liittyy voimakkaita haittavaikutuksia.
  • Kivun luonne muuttuu tai kivun sijainti laajenee.
  • Sinulle tulee kuumetta, uusi yskä tai hengenahdistusta.
  • Leikkaushaavasta vuotaa verta.
  • Leikkaushaavaan tulee punoitusta, turvotusta, kuumotusta tai märkävuotoa.

Voit lukea lisää leikkauksen jälkeisestä kipulääkityksestä Kivunhallintatalosta.