Ajankohtainen

Oikein valittu kivunlievitys leikkauksen jälkeen nopeuttaa toipumista

Julkaistu 28.9.2023 7.00

Leikkauksen jälkeinen kipu on yleensä voimakkaimmillaan heti leikkauksen jälkeen ja ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Kipua voidaan lievittää monin eri tavoin, niin sairaalassa kuin kotona.

Leikkauksen jälkeinen kipu johtuu useimmiten kehoon syntyneestä kudosvauriosta, ja sen asianmukainen hoito on tärkeää potilaan toipumisen kannalta. Myös mahdollinen tulehdus tai turvotus aiheuttavat kipua. Vaikka kipu on yleensä ohimenevää ja lievittyy haavan parantuessa, tarvitaan tehokasta kivunlievitystä estämään stressin vaikutusta elimistössä ja kivun pitkittymistä.

Yksilölliset tekijät vaikuttavat kipulääkityksen valintaan

Kipukokemus on yksilöllistä ja riippuu tekijöistä, kuten

  • leikkauksen laajuudesta
  • potilaan geeneistä
  • aikaisemmista kipukokemuksista
  • psyykkisestä hyvinvoinnista
  • iästä ja sukupuolesta.

Lääkäri valitsee kipulääkityksen huomioiden leikkauksen tyypin, kivun voimakkuuden, potilaan perussairaudet ja mahdolliset allergiat.

Lievään kipuun suun kautta otettavat miedot kipulääkkeet, tulehduskipulääkkeet tai parasetamoli voivat riittää. Voimakkaampaa kipua hoidetaan vahvemmilla kipulääkkeillä, kuten opioideilla ja puudutuksilla, usein peruslääkityksen ohella. Eri lääkkeiden yhdistäminen voi tuoda hyvän kivunlievityksen vähäisillä haittavaikutuksilla.

Kipulääkettä voidaan antaa potilaalle eri tavoin, kuten laskimoon, lihakseen tai suun kautta, tilanteesta riippuen. Lääkkeiden vaikutus vaihtelee, ja niiden annostelu mukautetaan potilaan tarpeisiin.

Hyvä kivunhoito nopeuttaa toipumista

Kipu on osa toipumista, ja sen asianmukainen hoito auttaa potilasta palaamaan normaaliin elämään nopeammin ja mukavammin. Lääkärin kanssa käytävä keskustelu auttaa löytämään parhaan mahdollisen kivunlievitysratkaisun kullekin potilaalle.

Leikkauksen jälkeinen kipu vähenee yksilöllisesti, ja usein kotona tarvitaan miedompaa kipulääkitystä kuin sairaalassa. Potilaita ohjeistetaan ottamaan lääkkeet asianmukaisesti ja tarvittaessa ottamaan yhteyttä hoitohenkilökuntaan, jos kipu jatkuu voimakkaana.

Lääkkeettömät keinot lievittää kipua

Lääkkeettömät hoitokeinot täydentävät kipulääkkeiden tuomaa kivunlievitystä. Asentohoidolla ja kylmäpakkauksilla voidaan vähentää leikkausalueen turvotusta ja kipua.

Rentoutuminen ja huomion suuntaaminen musiikkiin, mieluisaan ohjelmaan tai lukemiseen toimivat myös lääkkeettöminä kivunlievityskeinoina. Leikkauksen jälkeiseen toipumisvaiheeseen kannattaakin valmistautua vaikkapa ottamalla sairaalaan mukaan itselle mieluisaa lukemista ja musiikkia.