Ajankohtainen

Nauti joulusta pitkäaikaisesta kivusta huolimatta

Julkaistu 21.12.2023 14.00

Joulukuu etenee ja joulunajan tunnelma kasvaa, mutta pitkäaikainen kipu saattaa varjostaa joulunodotusta. Mitäpä jos suursiivouksen sijaan tekisi enemmän itselleen mieluisia asioita?

Joulu on monelle odotettu aika vuodesta, mutta toiselle se voi tuoda mukanaan ahdistusta ja stressiä. Yksi keskeinen syy tähän piilee perinteessä, jonka mukaan jouluksi tehdään suursiivous, leivotaan ja kokataan herkkuruokia. Pitkäaikaisen kivun kanssa elävälle näiden perinteiden noudattaminen saattaa olla hyvinkin stressaavaa.

Anna jouluna aikaa ja mieluisaa tekemistä itsellesi

Yritä välttää joulunajan turhaa stressaamista parhaasi mukaan ja tee joulunajasta mielekästä juuri itsellesi. Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys. Itselle mieluisan musiikin tiedetään tutkimustenkin mukaan lievittävän pitkäaikaista kipua. Myös rentoutumisharjoituksista saattaa olla apua. Ehkä suursiivouksen sijaan tärkeintä voisivat olla vaikkapa kynttilänvalo, joululaulujen kuuntelu tai herkuttelu jouluisilla makupaloilla. Kotitöitä tehdessä on hyvä muistaa välillä levätä. Itselle tärkeiden asioiden tekeminen nostaa elämänlaatua merkittävästi.

Kivunhallintatalon itsehoito-osiossa kerrotaan muun muassa arjen tekemisten ja fyysisten kotitöiden jaksottamisesta sekä rentoutumismenetelmistä, jotka saattavat helpottaa pitkäaikaisen kivun kanssa elämistä. Joulun kunniaksi anna itsellesi lupa levätä, rentoutua ja unohtaa hetkeksi arjen stressi!

Kivunhallintatalon tiimi toivottaa kaikille seuraajilleen lämmintä ja stressitöntä joulun aikaa.