Ajankohtainen

Mistä apua, kun kipu vie unen?

Julkaistu 29.3.2021 13.00

Hyvää unta tukevat samat tekijät kuin muutakin hyvää terveyttä. Kokosimme vinkkejä ja konkreettisia keinoja paremman unen tavoitteluun.

Pitkään ajateltiin, että yhteys unen ja kivun välillä kulkisi vain yhteen suuntaan: kipu häiritsee unta ja aiheuttaa unettomuutta. Viime vuosina on kuitenkin alettu ymmärtää paremmin mekanismia, jossa pitkittynyt uniongelma voi toimia kipua laukaisevana tekijänä tai riskitekijänä esimerkiksi leikkauksen jälkeiselle kivun pitkittymiselle.

Yksi syvän unen tärkeimmistä tehtävistä on puhdistaa aivoja kuona-aineista, joita sinne on päivän aikana muodostunut. Jos syvän unen vaiheet häiriintyvät jatkuvasti, tämä aivojen puhdistuminen ei toimi kuten pitäisi. Tämän tiedetään vaikuttavan kipukokemukseen.

Huono uni vaikuttaa myös ihmisen käyttäytymiseen. Huonosti nukutun yön jälkeen olo voi olla saamaton ja alavireä, mikä on omiaan voimistamaan edelleen kipukokemusta.

Miten kipu vaikuttaa unen laatuun?

Huonon unenlaadun ja kivun noidankehä muodostuu varsin herkästi. Ilmiöön liittyy usein myös mielialan laskua, ahdistuneisuutta, saamattomuutta, ärtymystä sekä huolta univajeen aiheuttamasta jaksamattomuudesta sekä toimintakyvyn laskusta.

Tutkimusten mukaan unettomuutta esiintyy jopa 50-90 prosentilla pitkittyneestä kivusta kärsivistä potilaista. Tyypillisimpiä unettomuusoireita ovat vaikeus nukahtaa, toistuva herääminen yön aikana sekä unen katkonaisuus.

Mistä uniongelmien hoito kannattaa aloittaa?

Kuten kaiken hyvän terveydenhoidon, myös unettomuuden hoidon tulisi olla monikanavaista. Toisin sanoen, mikään yksittäinen asia tuskin unettomuutta ratkaisee. Unettomuus kannattaa siis ottaa puheeksi vastaanotolla terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Pohdi rauhassa, mitkä asiat untasi häiritsevät ja havainnoi, mitä ajatuksia tai tunteita nukkumiseen liittyy. Lääkkeettömät unettomuuden hoitokeinot ovat aina hyvän hoidon perusta, myös kipupotilailla.

Koska kipu vaikuttaa laajasti elämänlaatuun ja -hallintaan, arkisetkin terveysohjeet saattavat muuttua vaikeiksi noudattaa. Hyvää unta tukevat kuitenkin samat tekijät kuin muutakin hyvää terveyttä.

  • Liiku tarpeeksi, normaali aktiivisuuden tuoma väsymys edesauttaa myös unta.
  • Kiinnitä huomiota ruokailurytmiin ja ruoan koostumukseen.
  • Rajoita kofeiinia sisältäviä valmisteita (kahvi, musta tee, kolajuomat) klo 14 jälkeen.
  • Alkoholi heikentää unenlaatua jo pieninä annoksina.
  • Pidä huolta päivä- ja unirytmistä. Nukahtamishetken olisi hyvä ajoittua noin klo 21-24 välille. Pidä huolta unirytmistä myös viikonloppuisin.
  • Opettele keinoja rauhoitella kehoa ja mieltä pitkin päivää.

Tukimateriaalia uniongelmista kärsivälle kipupotilaalle

Kehon rauhoittaminen esimerkiksi rentoutus-, hengitys- ja/tai tietoisuustaitoharjoitteiden avulla pitkään harjoiteltuna ja toistuvasti tehtynä edesauttaa taitoa rauhoittaa itseään myös yöunta varten.

Alla olevista linkeistä saat tukea ja konkreettisia keinoja paremman unen tavoitteluun.