Ajankohtainen

Lääkkeettömät keinot tehokkaita kivunhoidossa

Julkaistu 2.1.2019 12.40

Kivun mekanismien tutkimustieto on viime vuosina tuonut kroonisen kivun hoitoon uusia keinoja. Kipu ei välttämättä vie työkykyä – hyvät työolot tekevät työstä kuntouttavaa.

Uusin tutkimustieto on lisännyt ymmärrystä aivojen ja keskushermoston roolista kivun syntymisessä. Pitkäkestoisesta kivusta kärsivän kivunsäätelyjärjestelmässä voi esimerkiksi olla toimintahäiriö, joka herkistää kivulle.

– Keski-iässä ilmenevän kivun taustatekijät voivat olla jo lapsuudessa tai työurien alun kuormituksessa, akatemiatutkija Tea Lallukka Työterveyslaitokselta kertoo.

Kivun kroonistumisen ja työkyvyn heikkenemisen välttämiseksi tarvitaan Lallukan mukaan ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista.

Neljännes kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu TULE-sairauksista (2017). Osalla kivusta kärsivistä sairaspoissaolot ovat kuitenkin vähäisiä. Suomalaistutkimuksen mukaan vähäisiä poissaoloja selittävät hyvät työolot, normaali paino ja hyvä uni.

– Lääkkeettömät hoidot tepsivät kipuun usein Burana-reseptiä paremmin, kipututkija, lääkäri Helena Miranda toteaa ja jatkaa:
– Työ on kroonisesta kivusta kärsivälle usein parasta kuntoutusta.

Kipukroonikon työssäjaksamisessa oikea määrä oikeanlaista työtä ja omaan työhön vaikutusmahdollisuus ovat avainasioita. Mirandan mielestä esimiehille pitäisi saada lisää tietoa ja ymmärrystä pitkiltä sairauslomilta palaavien tilanteesta.

– Meidän pitää päästä pois on/off-ajattelusta ja ymmärtää, että vähemmälläkin työkyvyllä voi tehdä töitä, kunhan töitä on sopivasti.

Lähteet: