Ajankohtainen

Lihavuudella ja diabetes kakkostyypillä yhtäläisyys olkapään kipuun

Julkaistu 8.5.2017 11.30

Lihavuudella, diabetes kakkostyypillä näyttäisi olevan yhtäläisyyttä olkapään kipuun. Niin väittää LL Martti Rechart vasta hyväksytyssä väitöstutkimuksessaan.

Työterveyslääkäri LL Martti Rechart on väitellyt lääketieteen tohtoriksi 5.5.17 Metabolic and inflammatory factors in upper extremity soft-tissue disorders.  Tutkimuksessa on tullut ilmi, että lihavuudella ja diabeteksella on yhteys olkapääkipuun ja krooniseen kiertäjäkalvosimen oireyhtymään. Yhteyden taustalla olevia mekanismeja ei tunneta hyvin. Lihavuuteen liittyen veressä kiertävät sytokiinit voivat herkistää kivulle ja ylläpitää tulehdusta jännerakenteissa. Diabeetikoilla glykosylaation seurauksena jänteisiin kertyvien aineenvaihduntatuotteiden ajatellaan aiheuttavan jännetulehduksia. Vyötärönympärys oli yhteydessä myös kroonisen kiertäjäkalvosinoireyhtymän esiintyvyyteen. Painoindeksi, vyötärönympärys ja tyypin 2 diabetes olivat väestöaineistossa yhteydessä olkapääkivun esiintyvyyteen. 

Työterveyshuollon asiakkaista merkittävällä osalla diagnosoidaan juuri kiertäjäkalvosimen jännetulehdus ja kyynärpään sivunastatulehdus. Osa yläraajan kiputiloista parantuu itsekseen 3kk aikana joko kokonaan tai osittain. 

Koko väitöskirjan voit lukea linkistä

 Uusimmat aiheesta

 

 

 

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo