Ajankohtainen

Kipukuukauden teemana tänä vuonna oma kivunhoitosuunnitelma

Julkaistu 29.9.2020 13.00

Syyskuussa on vietetty perinteisesti kansainvälistä pitkäaikaisen kivun teemakuukautta. Tämän vuoden kipukuukauden teemana on oma kivunhoitosuunnitelma.

​​​

Pitkäaikaisesta eli kroonisesta kivusta kärsii yli miljoona suomalaista. Krooninen kipu heikentää unen laatua, estää nauttimasta elämästä ja voi johtaa jopa masennukseen tai työkyvyttömyyteen. Kipu ei myöskään aina näy päällepäin. Kipuuukauden tavoitteena on nostaa esille krooniseen kipuun liittyviä aiheita ja muistuttaa, että terveennäköisen ulkokuoren alla saattaa jyllätä jatkuvasti kova kipu.

Henkilökohtaisesta hoitosuunnitelmasta apua kivun kanssa elämiseen​

Pitkäaikaisesta kivusta puhutaan, kun kipu kestää pidempään kuin kolme kuukautta tai pidempään kuin kudosten normaalin parantumisen ajan.

Kroonisen kivun hoidossa selvitetään aina ensin potilaan kivun taustat. Sen jälkeen kartoitetaan, miten kipu vaikuttaa potilaan arkielämään. Näin voidaan suunnitella, keitä ammattilaisia hoidossa tarvitaan ja missä hoito kannattaa toteuttaa. Kivun lievittämisen ohella omassa kivunhoitosuunnitelmassa pyritään palauttamaan elämänlaatu ja toimintakyky kohti entistä tasoa.

Hoitosuunnitelmaan kannattaa sisällyttää myös osatavoitteita. Pitkäkestoisen kivun yhteydessä tavallisia osatavoitteita voivat ovat esimerkiksi lääkehoidon saaminen parhaalle mallille, unen korjaaminen, mielekkään tekemisen saaminen takaisin arkeen tai kipuun liittyvän kuormittuneisuuden vähentäminen.

Kivunhallintatalon Pitkäaikainen kipu -osiosta voit lukea lisää tutkittua tietoa kroonisesta kivusta ja saada tukea oman kivunhoitosuunnitelman suunnittelun tueksi.

Muualla Terveyskylässä

Hoidon tavoitteet (Kivunhallintatalo.fi)