Ajankohtainen

Eteenpäin kivunhoidossa -omahoito-ohjelma tukee pitkäaikaisesta kivusta kärsivää

Julkaistu 14.3.2022 11.00

Omapolku-palvelussa julkaistu uusi omahoito-ohjelma opastaa kroonisesta kivusta kärsivää potilasta omatoimiseen kivunhoitoon ja vahvempaan elämänhallintaan.


Eteenpäin kivunhoidossa -omahoito-ohjelmalla on kaksoistavoite: ohjelma tarjoaa sekä kipuun liittyvää tietoa että opastaa taidoissa, joista voi olla hyötyä pitkäkestoisen kivun kanssa eläessä. Ohjelma korostaa omahoidon tärkeyttä ja sen myötä vahvistuvaa hallinnan tunnetta omasta elämästä.

–​ Kipukokemuksen muodostavat biologiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät. Tätä kutsutaan kivun biopsykososiaaliseksi malliksi. Jokaisen ihmisen kipukokemus on yksilöllinen ja siten myös hoidon keinovalikoiman tulee heijastella yksilöllisyyttä. Omahoito-ohjelma auttaa hahmottamaan, mikä tämä keinovalikoima voisi olla ja mihin seikkoihin omassa elämässä olisi tärkeää panostaa, jotta kivun sijaan pääroolin elämässä ottaisi ihminen itse, sanoo psykologi Anu Ylijoki HUS Kipuklinikalta.  

Ohjelma kannustaa ja motivoi

Eteenpäin kivunhoidossa -omahoito-ohjelma on tarkoitettu paitsi pitkäkestoisesta kivusta kärsiville henkilöille, myös heitä työssään kohtaaville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Ohjelma auttaa ammattilaista hahmottamaan keskeisiä teemoja potilaan kivussa. Lisäksi ohjelman sisältö tukee ammattilaista kivun monimutkaisuuden sanallistamisessa.

–​ Omahoito-ohjelman tavoitteena on auttaa jaksamaan elämää kivun kanssa. Ohjelman sävy on lempeä mutta jämäkkä. Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, mutta jotakin voi tehdä jokaisena päivänä, Ylijoki lisää. 

Mitä, kenelle?

Eteenpäin kivunhoidossa -omahoito-ohjelma sopii kaikille, joilla on pitkäkestoista kipua. Ohjelma keskittyy kivun omatoimiseen hoitoon esimerkiksi kotona. 

Palvelun saamiseksi kansalainen kirjautuu Terveyskylän Omapolku-palveluun. Omahoito-ohjelmaan ei tarvitse lähetettä. Ohjelmat ovat ilmaisia ja kaikkien käytettävissä.