Ajankohtainen

EFIC 2017: Miten teknologiaa hyödynnetään maailmalla kivunhoidossa?

Julkaistu 31.10.2017 9.00

European Pain Federation EFIC järjesti syyskuussa Kööpenhaminassa kansainvälisen kongressin kivuntutkimuksen ja –hoidon ammattilaisille. Tarjolla oli jälleen huippunimien esitykset ja uusimmat tutkimussuuntaukset maailmalta.

Mitä internetillä ja uudella teknologialla voi olla annettavana pitkäaikaisen kivun kuntoutumiselle?

Tätä kysymystä käsitelleessä työpajassa ensimmäisenä huomiona oli se, että joka puolella maailmassa on tarvetta kunnolliselle ja ymmärrettävälle tiedolle pitkäaikaisesta kivusta. Kivusta kärsivät potilaat tarvitsevat asianmukaista tietoa, jotta he voivat todella ymmärtää millaisen ongelman kanssa he kamppailevat.

Internet on erinomainen väylä tiedon jakoon, mutta netissä on paljon myös vanhentunutta tietoa, joka ei auta eteenpäin. Työpajassa brittiläinen kipukuntoutuja Pete Moore kertoi oman tarinansa siitä, kuinka hän vuosia sitten osallistui kivunhallintaryhmään ja alkoi löytämään keinoja pärjätä kipunsa kanssa. hän kertoi, kuinka hän tämän pohjalta kirjoitti ensin vihkosen kivunhallinnasta potilaalle ja teki sitten nettisivuston The Pain Toolkit. Sivustolta löytyvät lyhyet videot kertovat ydinasioita kivun kanssa pärjäämisestä.

Älypuhelimet ja muut mukana kulkevat laitteet tulevat koko ajan yleisemmiksi ja älykkäämmiksi. Kipupotilaille suunnattuja appeja on sovelluskaupoissa satoja, mutta tähän asti niiden sisältö on ollut melko kapea. Usein ne sisältävät kipupäiväkirjan ja ehkä joitain harjoituksia esimerkiksi kehonhuoltoon. Entäpä jos tulevaisuudessa älypuhelin osaisi antaa kipupotilaalle neuvoja siitä, milloin liikkumista on hyvä hieman höllentää ja milloin taas on hyvä lähteä liikkeelle? Kipututkija Christopher Eccleston kertoi, että muun muassa tätä tutkitaan Selfback.eu –hankkeessa alaselkäkivun kuntoutuksessa.

Virtuaalitodellisuus kipupotilaan apuna?

Kanadalainen kipututkija Catherine Mercier esitteli tutkimusryhmänsä työtä virtuaalihahmojen käytöstä sen selvittämisessä, että onko pitkäaikaisesta kivusta kärsivillä muutoksia kehonkuvassa heidän liikkuessaan. Kehon hahmottamisen muutoksia on jo aiemmin havaittu esimerkiksi selkäkipupotilailla tai CRPS-kipuongelmasta kärsivillä.

Tutkimusryhmä on hyödyntänyt tutkimuksissa "virtuaalipeiliä", joka toimii niin, että kivusta kärsivä pukee päälleen puvun, jonka avulla tietokone luo hänen eteen valkokankaalle aivan hänen liikkeitä jäljittelevän virtuaalihahmon. Koehenkilöistä hahmo on tuntunut hyvin aidolta, aivan kuin peilikuvalta. Tutkimusryhmä on kokeissaan saanut alustavia tuloksia siitä, että selkäkivusta kärsivien on vaikeampi arvioida sitä kuinka paljon he selkäänsä taivuttavat kuin terveiden koehenkilöiden. Tutkimuksia käsittelevän artikkelin voit lukea täältä.

Tutkimusryhmässä on mietitty myös sitä, voisiko tällaisen teknologian avulla myös treenata kehonkuvan muutoksia takaisin kohti entistä. Virtuaalihahmot voivat olla hyvin motivoiva ja hauskuutta tekemiseen tuova elementti. Entäpä jos tulevaisuudessa kipukuntoutujan apuna on kotona virtuaaliseinä, jonka avulla fysioterapeuttinen harjoittelu sekä kehon ja aivojen yhteistyön treenaus kipukuntoutumisessa tulevat aivan uudelle tasolle?

Palveluja kehitetään myös Suomessa

Terveyskylähankkeessa kehitetään palveluja, joilla digitaalisia apukeinoja hoidossa saadaan kaikkien suomalaisten ulottuville. Kivunhallintatalossa jaetaan luotettavaa kiputietoutta ja seurataan aktiivisesti uusien sovellusten kehittymistä kipukuntoutumisen tueksi.

Oman ideasi tai toiveesi digitaalisista palveluista voit lähettää Kivunhallintatalon työryhmälle Terveyskylään sähköpostilla osoitteeseen kivunhallintatalo@hus.fi!