Ajankohtainen

2021 on kansainvälinen selkäkivun ennaltaehkäisyn vuosi

Julkaistu 29.1.2021 10.05

Vuoden 2021 teeman tavoitteena on jakaa selkäkipuun liittyvää tietoa ja tukea tutkijoille, terveydenhuollon ammattilaisille sekä potilaille ja heidän läheisilleen.

Selkäkipu, erityisesti alaselässä, on erittäin tavallista. Noin joka kolmas työikäinen suomalainen kertoo kokeneensa hiljattain jonkinlaista selkäkipua.

Äkillinen selkäkipu

Selän venähdys, eli niin sanottu noidannuoli, iskee usein äkillisen noston seurauksena. Vaikka kipu tuntuu voimakkaalta ja viiltävältä, se ei vaurioita selkää, vaan on kehon tapa suojata sitä enemmältä vaurioitumiselta. Kipu helpottuu usein muutamassa päivässä tai viikossa ja useimmiten siihen auttaa kipulääkitys yhdistettynä kylmähoitoon.

Pitkittynyt selkäkipu

Pitkittyneelle selkäkivulle ei aina löydy selvää syytä. Kipua voi tästä huolimatta hoitaa ja pitkittyneen selkäkivun taustat täytyykin aina selvittää.

Vastaanotolla lääkäri tutkii selän ja arvioi tarpeen mahdollisille lisätutkimuksille, kuten röntgenille tai magneettikuvaukselle. Mikäli syytä pitkittyneeseen kipuun ei tarkastakaan tutkimuksesta huolimatta löydy, tarvitaan kuntouttavaa hoitoa. Kipulääkitys ja kevyt liikunta sopivat lyhytkestoisen alaselkäkivun hoidoksi.

Leikkaushoitoa tarvitaan äärimmäisen harvoin. Jos kuitenkin hankala oire jatkuu pitkään eikä kuntouttavasta hoidosta ole ollut riittävää apua, tulee leikkaus kysymykseen. Epäspesifin selkäkivun leikkaushoidon tulokset eivät kuitenkaanaina ole kuntoutushoitoa paremmat.

Terveyskylän Kivunhallintatalossa on paljon tutkittua tietoa pitkäaikaisesta kivusta kärsivälle potilaalle.

Lue lisää: