Oireisiin voi olla syynä liian vähäinen tai muuten huonolaatuinen uni johtuen esimerkiksi stressistä, liiallisesta tai yöaikaisesta pidempikestoisesta mobiililaitteiden käytöstä.
Unta huonontavat ulkoiset tekijät tulisi poistaa, ennen kuin varsinaisia tutkimuksia suunnitellaan.
Laihdutus
Ylipainoisilla uniapneapotilailla laihdutus on tärkein hoitomuoto ja sillä on mahdollista päästä pysyvään paranemiseen. Ei ole merkitystä hoitotuloksen kannalta, miten painonlasku saavutetaan.
Painonlasku n. 10% lähtöpainosta auttaa useimmiten, jos lähtötilanteessa
BMI on noin 30 kg/m2. Vaikeassa ylipainossa omat keinot eivät välttämättä riitä, vaan on turvauduttava asiantuntijoiden apuun.
Tutustu myös Painonhallintataloon.
Liikunta
Liikunta auttaa painonhallinnassa ja liikunta lievittää uniapnean vaikeusastetta, vaikka paino ei putoaisikaan.
Tutustu myös
Kuntoutumistaloon.
Alkoholi
Alkoholin vaikutuksesta nielulihakset rentoutuvat lisäten hengityskatkojen määrää. Alkoholi huonontaa unen laatua uniapneasta riippumatta, ja uniongelmaisen ei tulisi käyttää alkoholia iltaisin pieniäkään määriä.
Nielun lihaksia rentouttavien nukahtamislääkkeiden käyttö ei ole uniapneapotilaille suositeltavaa. Ne toimivat alkoholin tavoin ja voivat lisätä hengityskatkojen määrää.
Nenän tukkoisuus lisää hengityskatkojen määrää ja huonontaa unen laatua. Kortisonia sisältävät nenäsuihkeet saattavat auttaa, samoin nenähuuhtelukannun käyttö. Lue lisää
tästä.
Uniapean aiheuttava nielun ahtautuminen voi liittyä alaleuan rakenteeseen ilman merkittävää ylipainoa, jolloin hengityskatkoja esiintyy erityisesti selkäasennossa.
Selällä nukkumisen välttäminen voi vähentää hengityskatkoja. Asentohoito voidaan toteuttaa esimerkiksi kiinnittämällä yöpaidan selkämykseen kova pallo estämään nukkumista selällään.