Sairastuminen

Kuusikymppisenä ilmeni ensimmäinen tupakan aiheuttama sairaus. Keuhko repeytyi ja seurauksen oli ilmarinta. Silloin tiesin, mitä keuhkolaajentuma tarkoittaa.  COPD/keuhkoahtaumatauti todettiin lievänä pari vuotta myöhemmin.

Ilmarinta - sairastuminen ilmoitti itsestään

Polvet sanoivat irti sopimuksensa kuusikymppisenä, kävely vaikeutui, eikä liikkumisesta tullut oikein mitään. Työhöni kuului paljon kävelyä, ja kun istumatyötä ei ollut tarjolla, pääsin yksilölliselle varhaiseläkkeelle 2001. Ostin kotiin kuntopyörän ja aloin kuntoutuksen. Ahkeralla kuntoutuksella ja jäsenkorjaajan avulla sain jalkani kuntoon ja liikunta voi jatkua.

Samana vuonna ilmeni sitten ensimmäinen tupakan aiheuttama sairaus. Keuhkot olivat niin paljon laajentuneet, että yskänkohtauksen seurauksena oikea keuhko repeytyi ja seurauksen oli ilmarinta. Silloin tiesin, mitä keuhkolaajentuma tarkoittaa. Silloin kyllä harmitti, pitikö sitä tupakoinnilla pilata terveytensä, mutta totesin aika pian, että siitä ei ole mitään hyötyä. Tehtyä kun ei saa tekemättömäksi. Hoitona ilmarinnassa imetään ilmaa pois keuhkopussista, jotta keuhko pääsisi laajenemaan ja odotetaan, että repeämä sulkeutuu itsestään.

Sairaus uusiutui puolen vuoden kuluttua. Jouduin silloin Hyvinkään sairaalassa jostakin syystä ”väärälle” osastolle hoitoon, ei siis keuhkosairauksien osastolle. Aikaisemmin hoitosuosituksena oli, että korjausleikkaus suoritetaan sen jälkeen, kun repeytymä on uusiutunut itsestään kolme kertaa. Uusi suositus oli, että korjausleikkaus tehdään sen jälkeen kun repeytymä on uusiutunut kaksi kertaa, kun se kuulemma uusiutuu joka tapauksessa. Tieto ei kuitenkaan ollut saavuttanut osastoa, jossa hoitoni tapahtui. Tästä syystä hoitojakso venyi, kun luultiin, että repeytymä oli umpeutunut, mutta imuletkun poisoton jälkeen keuhko painui taas kasaan. Hoitojakso kesti 15 vuorokautta.

Lopulta pääsin sitten tähystysleikkaukseen, jonka aikana repeytynyt alue ns. ”liimattiin” kiinni, yllätyksekseni keittiöstä tuttua karhunkieltä apuna käyttäen. Jälkitarkastuksessa kysyin, voinko harrastaa rasittavaakin liikuntaa. Vastauksena oli, että tuon operaation puolesta kyllä.

Keuhkoahtaumatauti todettiin

Toinen tupakan aiheuttama tauti, COPD/keuhkoahtaumatauti, todettiin lievänä pari vuotta myöhemmin. Onnea minulla oli siinä, että Lohjan sairaalan keuhkopolilla järjestettiin vielä silloin ns. ensihoitopäiviä, jossa sai tietoa sairaudesta ja sen hoidosta. Pääsin myös aika pian Kelan maksamaan keuhkoahtaumatautia sairastavien kuntoutukseen silloin vielä Hengitysliiton omistamaan koulutuskeskukseen Hoikkaa Sastamalassa. Meitä oli ryhmässä 12 ja olin ainoa, joka oli saanut ensihoitopäivän tyyppistä tietoa.

Yllätyksekseni myös totesin, että kuntoutukseen oli hyväksytty neljä henkilöä, jotka vielä tupakoivat. Minusta tupakasta vierottaminen tulisi tapahtua omassa terveyskeskuksessa ennen kuin pääsee kuntoutukseen.

Kolmas sairaus - Sepelvaltimotauti

Kolmas tupakan aiheuttama sairaus, sepelvaltimotauti, todettiin vuosi keuhkoahtaumataudin jälkeen. Nuoruusiän urheiluharrastuksen myötä oli oppinut kuuntelemaan oman kehoni tuntemuksia. Kuntolenkeillä alkoi tuntua hyvin pientä kipua rinnassa. Otin sykemittarin avukseni ja kun sykemittari osoitti sykkeeksi 110 – 115, niin kipu rinnassa alkoi tuntua ja kun hiljensin vauhtia, kipu poistui.

Hakeuduin lääkäriin ja ajattelin, että kipu varmaankin johtuu keuhkoista, kun minulle oli aina sanottu, että sydän sykkii kuin diesel, harvaan mutta lujaa. EKG-rasituksen jälkeen pääsin varjoainekuvaukseen, jossa todettiin, että sepelvaltimoissa on yhteensä 11 tukosta, joista kolme yli 90 %. Ohitusleikkaus oli sitten vuorossa 2005.

Nuoruuden ajan kestävyysurheilulla ja myöhemmän iän liikuntaharrastuksella oli suuri merkitys siihen, että huomasin sairauden ajoissa, ilman että olisin saanut infarktin ja että leikkauksen jälkeen toivuin nopeasti ja aktiivinen liikunnan harrastaminen voi jatkua.

 

Kyllä

Päivitetty  9.7.2018