Egenvård

Vila är ofta den bästa medicinen vid luftvägsinfektioner. Du kan även prova på att andas in ånga och ta febernedsättande läkemedel. Du bör vänta med att motionera tills du är symtomfri. Det kan t.ex. ta flera månader att tillfriskna från en lunginflammation.

Undvik stora fysiska ansträngningar till en början, som tung motion och bastubad. Du rekommenderas dock att röra på dig, och en upprätt ställning gör lungorna gott. Att sluta röka påskyndar tillfrisknandet.

Du kan behandla hosta och halsont hemma genom att andas in ånga och dricka varma drycker. Honung, eukalyptusolja eller vilken som helst vätska som återfuktar svalget eller struphuvudet kan underlätta hosta speciellt vid övre uftvägsinfektioner.

Hostmedicin har ofta bara l​iten effekt, men kan vara till hjälp när hostan stör sömnen.

För att få ner hög feber och må bättre kan du ta paracetamol- eller antiinflammatoriska preparat. Fråga mer på ditt närmaste apotek.

En varm kropp avdunstar ofta mer vätska än normalt, så kom ihåg att dricka tillräckligt. Motståndsandning i flaska hjälper till att lossa slem och förbättrar lungornas funktion. För att behandla täppt näsa och skölja bihålorna kan du prova t.ex. en näskanna, som finns att köpa på apoteket.

Du kan även försöka behandla täppt näsa med nässprejer från apoteket. Fråga apotekspersonalen om mer information.

Hur lång tid tar det att tillfriskna?

Förkylning

Symtomen är ofta som värst den 3–4 sjukdomsdagen och lindras inom en vecka. Hostan kan sitta i flera veckor

Lunginflammation

Även i normala fall tar det lång tid att tillfriskna från lunginflammation och det tar ofta omkring fyra veckor innan man återhämtat sig helt. Det är dock individuellt och kan även ta mycket längre tid, hos äldre personer flera månader.

Influensa

Hos personer med god grundhälsa läker sjukdomen ofta snabbt av sig själv så att febern och värken försvinner på 3–5 dagar. Hosta eller snuva kan fortsätta i några veckor och lindras med tiden.

När personer med en nedre luftvägsinfektion inte har symtom eller fynd som tyder på lunginflammation får inte mikrobmedicinering symtomen att försvinna snabbare och minskar inte mängden återbesök.

Mer om temat i Hälsobyn

Motståndsandning i flaska kan användas som andningsövning. Det lossar slem i lungorna och förbättrar andningen. Se en video på. Rehabiliteringshuset (på finska): Förbättra andningen med motståndsandning i flaska.

Föregående sida

 

Uppdaterad  26.3.2020