Keuhkojen rakenne ja toiminta

Keuhkot koostuvat hengitysteistä eli keuhkoputkista ja keuhkokudoksesta. Keuhkokudos koostuu keuhkorakkuloista, joissa ​kaasujen vaihto tapahtuu

Keuhkot ovat ainoa sisäelin, joka on suorassa kosketuksessa hengitettävän ilman kanssa.

Keuhkojen tärkein tehtävä on huolehtia elimistömme kaasujen vaihdosta: hapen kuljetuksesta verenkiertoon sekä aineenvaihduntatuotteena syntyneen hiilidioksidin poistamisesta hengityksen mukana.

Keuhkot koostuvat hengitysteistä eli keuhkoputkista ja keuhkokudoksesta. Keuhkokudos koostuu keuhkorakkuloista, joissa kaasujen vaihto tapahtuu. Keuhkojen rakenne ja toimintatarkoitus tekee niistä myös herkän elimen sairastumiselle.

Hengitysteiden pintarakenteet tuottavat limaa kuivamisen estämiseksi ja hengitysteissä on paljon tulehdussoluja, sillä ne puolustavat keuhkoja viruksilta, bakteereilta ja ilman mukanaan tuomilta hiukkasilta. Keuhkoissa on kaasujen vaihdosta johtuen erittäin runsas verenkierto.

Tupakoitsijat ja pölyisessä työssä työskentelijät ovat suuremmassa vaarassa sairastua kroonisiin keuhkosairauksiin.

Keuhkoja ympäröi umpinainen kaksilehtinen keuhkopussi (pleura). Terveillä ihmisillä kahden lehden välissä on pieni määrää voitelevaa nestettä, noin 15-20 millilitraa, joka peittää lehdet ohuena kalvona.

Keuhkopussin päätehtävänä on vähentää hengitysliikkeiden aikana syntyvää kitkaa. Normaalitilanteessa nestemäärä pysyy vakiona, koska sen muodostuminen ja imeytyminen ovat tasapainossa.

keuhkoraukkula; keuhko; kaasujen fysiikka; keuhkoputket

Ei

Päivitetty  4.5.2018