Tays

Taysin Keuhkosairauksien yksiköissä tutkitaan ja hoidetaan keuhkojen ja hengitysteiden sairauksia, diagnosoidaan keuhkokasvaimia ja keuhkokudoksen sairauksia, hoidetaan unenaikaisia hengityshäiriöitä sekä hengitysvajauksen takia hengityksen tuki- tai happihoitoa tarvitsevia potilaita.

​Keuhkosairaudet

Keuhkosairauksien yksiköissä tutkitaan ja hoidetaan keuhkojen ja hengitysteiden sairauksia, diagnosoidaan keuhkokasvaimia ja keuhkokudoksen sairauksia, hoidetaan unenaikaisia hengityshäiriöitä sekä hengitysvajauksen takia hengityksen tuki- tai happihoitoa tarvitsevia potilaita.

Avoterveydenhuolto huolehtii astman ja keuhkoahtaumataudin tavanomaisesta diagnostiikasta ja hoidosta. Vaikeaoireiset, epäselvät tilanteet tai työperäiset sairaudet tutkitaan keuhkosairauksien poliklinikalla tai allergiakeskuksessa.

Klinikassamme annetaan myös opetusta sekä lääketieteen että sairaanhoidon opiskelijoille. Potilaiden hoito tapahtuu pääosin polikliinisesti. He saattavat tarvita kuvantamis-, hengitysfunktio-, tähystys- ja ultraäänitutkimuksia. Erityisosaamistamme ovat ultraääniavusteiset keuhkoputkien tähystykset. Otamme tarvittaessa näytteitä keuhkojen ja rintakehän alueen kudoksista. Diagnostisoimme keuhkosyöpää, mutta sen hoito tapahtuu syöpätaudeilla.

Suurin osa astmapotilaista tutkitaan Taysin allergiakeskuksessa. Unitutkimukset tehdään unilaboratoriossa tai potilaan kotona. Osa uniapneapotilaista tutkitaan tai hoidetaan Tays Valkeakosken tai Sastamalan sairaaloissa. Vaikeista oireista kärsivillä ensisijainen hoito on CPAP-laitehoito. Vastaamme Taysissa uniapnean laitehoidon aloituksesta ja seurannasta sekä rakenteellisten tekijöiden kirurgisesta hoidosta. Osalla uniapneapotilaista tutkitaan myös vireystilaa ajoterveysvaatimusten täyttymisen ja työkyvyn arvioimiseksi.

Vuodeosastolla tutkitaan tai hoidetaan potilaita, jotka tarvitsevat jatkuvaa hoitoa tai valvontaa tai heidät on eristettävä tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Vuodeosastoja on tällä hetkellä kaksi ja niissä on yhteensä 30 potilaspaikkaa. Lisäksi toisella keuhko-osastolla on nelipaikkainen keuhkovalvonta. Vuodeosastoilla hoidetaan akuuttia tai kroonista hengitysvajautta sairastavia potilaita, kuten esim. keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheita sekä keuhkojen tai keuhkopussin tulehdussairauksia.

Hoitopaikat

 

Kyllä

Päivitetty  1.10.2019