Sää ja ilmanlaatu

Sääoloilla ja ilmanlaadulla on vaikutusta jokaisen, mutta erityisesti keuhkosairaan hengitykseen ja kokonaisvointiin. Otollisissa sää- ja sisäilmaolosuhteissa on helppo hengittää.

Pitkäaikaista keuhkosairautta sairastavat ovat alttiita kuuman tai kylmän sää aiheuttamille oireille. Pakkanen tai helle saattavat pahentaa oireitasi tai lisätä lääkityksen tarvetta. Lääkärisi tai hoitajasi neuvoo sinua lääkityksen suhteen.

Vinkkejä kylmälle säälle:
  • vältä kovin kylmän ilman hengittämistä, voit esimerkiksi suojata suun ja nenän kaulaliinalla
  • ulkona liikkuessasi, liiku alkuun rauhallisesti ja kuuntele kehoasi
  • lopeta liikkuminen, jos liikkuminen aiheuttaa hengenahdistusta, yskää tai hengityksen vinkumista. Hakeudu lämpimään ja tarpeen tullen lääkitse itseäsi lääkärisi ohjeiden mukaan. Mikäli oireet eivät helpota, ota yhteys lääkäriin.
Vinkkejä kuumalle säälle:
  • muista juoda enemmän kuin normaalisti
  • viileä vesi on hyvä janojuoma, pidä vesipullo mukanasi.
  • vältä auringon paahdetta ja ruumiillista rasitusta kuumalla kelillä
  • viilennä itseäsi viileällä suihkulla tarpeen tullen

Keuhkosairauksia sairastavat kärsivät usein huonosta ilmanlaadusta.

Ulkoilman laatua heikentävät epäpuhtaudet, kuten liikenne, teollisuuden päästöt ja puun polttaminen. Ilman epäpuhtauksia voidaan vähentää säädöksin, tekniikkaa kehittämällä ja säästämällä energiaa. Jokainen voi myös omilla valinnoillaan ja toiminnallaan vaikuttaa puhtaamman ilman puolesta.

Ilmatieteen laitos seuraa valtakunnallisesti ulkoilman laatua ja antaa varoituksia tilanteen mukaan.

Sisäilmaan saattaa vaikuttaa esimerkiksi virheet kiinteistöjen rakentamisessa tai ilmanvaihto-ongelmat. Niiden selvittelyyn tarvitaan usein asiantuntijan apua. Oireiden kartoittaminen ja hoito kannattaa aloittaa terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

sää; hengityselinsairaudet; hengitys

Kyllä

Päivitetty  10.10.2022