Nesteen tarve on yksilöllistä. Yleisesti voi sanoa, että juo kuin janottaa. Nesteen määrä riippuu, kuinka aktiivisesti liikkuu, miten lämmin ympäristö on ja mikä on ikäsi. Normaalisti juomien määrä pitäisi olla 1- 1.5 litraa päivittäin.
Juomaksi suositellaan vettä, kivennäisvettä tai vähärasvaista maitoa tai piimää.
Kun jätät väliin sokeripitoiset juomat, säästät hampaita ja vältät tyhjää energiaa. Kalsiumin saantia turvaa 2- 3 lasillista maitoa tai piimää päivittäin.
Alkoholin käyttöä kannattaa välttää. Alkoholi sisältää runsaasti energiaa, mutta ei suojaravintoaineita.
Painon nousu johtuu useasti liiasta energian saannista. Tällöin energiankulutus ja energiasaanti ovat epätasapainossa. Ylipaino voi tuottaa hengitysoireita ilman varsinaista hengityssairautta. Tämän lisäksi on vaara sairastua sydän- ja verenkiertosairauksiin sekä diabetekseen.
Painopudotus tulisi tehdä suunnitellusti ja maltillisesti. Sopiva painonpudotus olisi noin 1- 2kg kuukaudessa.
Muualla Terveyskylässä
Painonhallintatalo.fi on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä virtuaalinen palvelu terveellisen laihduttamisen ja painonhallinnan tueksi
Keuhkosairauteen voi liittyä merkittävä painonlasku. Painonlaskuun vaikuttaa lisääntynyt energiankulutus, joka johtuu vaikeutuneesta hengityksestä. Muita ongelmia voi olla krooninen suuhengitys, yskä, limaisuus, heikkous, masennus ja nielemisvaikeudet.
Aliravitsemuksen oireita ovat
-
painonlaskun
-
lihasheikkous
-
väsymys
-
alavireisyys
-
sairauden pahenemisvaiheiden lisääntyminen.
Hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi ja painon pitämiseksi tasaisena, kannattaa syödä pieniä määriä useamman kerran päivässä. Ruoan tulisi maistua hyvältä. Kannattaa syödä omia mieliruokia. Ateriat tulee syödä hitaasti ja välttää ilman nielemistä. Ruokailua helpottaa helposti nieltävä ruoka.
Aliravitsemuksesta kärsivä voi käyttää runsasrasvaisia elintarvikkeita, kuten kasviöljyä, runsasrasvaisia margariineja ja jopa kermaa ja voita (muut sairaudet huomioiden).
Keitot, liemet ja vesi lisäävät ruoan määrää, mutta välttämättä niistä ei saa tarpeeksi energiaa. Ruoan valmistuksessa kannattaa huomioida helposti valmistettavat ruoat.
Ruokaillessa tukeva istuma-asento vähentää myös keuhkoihin kohdistuvaa painetta. Nesteiden juominen kannattaa tehdä vasta ruokailun lopussa.
Normaalin ruokailun lisänä voit käyttää erilaisia lisäravinteita. Lisäravinteet sisältävät vitamiineja ja hivenaineita, jotka saattavat parantaa ravitsemusta.
Proteiinin saantia lisätään tarvittaessa runsaasti proteiinia sisältävillä täydennysravintovalmisteilla tai runsasproteiinisella ruoalla. Proteiinia tarvitaan esim. lihaskudoksen ylläpitoon.