Ajankohtainen

Tiesitkö, että sähkötupakassa piilee vaaroja?

Julkaistu 30.9.2019 11.00

Viime viikkoina lehdissä on ollut useita kirjoituksia sähkötupakasta ja siihen liitetyistä vaarallisista keuhkosairauksista ja kuolemantapauksista. THL on huolissaan.

Helsingin Sanomat 2.9.2019 kertoo, että USA:ssa sähkötupakka on yhdistetty yli 200 mystiseen sairaustapaukseen. Nuoria aikuisia kerrotaan hakeutuneen sairaalahoitoon vakavien hengitysvaikeuksien ja rintakipuoireiden vuoksi. Osa potilaista sai hengityslaitehoitoa. Myös ainakin yksi kuolemantapaus Yhdysvalloissa on yhdistetty sähkötupakointiin.

THL:n asiantuntija Hanna Ollila otti aiheeseen kantaa Helsingin Sanomissa 3.9.2019. Ollila kertoo olevansa erittäin huolestunut. Samalla hän myös huomauttaa, että Suomessa THL:n tietoon ei ole ainakaan vielä tullut vastaavia tapauksia ja sähkötupakoitsijoita on varsin pieni osuus aikuisista (vain n. 1%). THL tutkii jatkuvasti sähkötupakoinnin haittoja ja vaaroja.

Sähkötupakka ja laki

Suomessa sähkötupakointi kuuluu tupakkalain piiriin. Sitä koskevat esimerkiksi esilläpitokielto sekä 18 vuoden ikäraja. Suomi on myös ainoa maa maailmassa, jossa hedelmän tai karkin makuisen sähkötupakan myynti on kielletty. Laillista on siis myydä ainoastaan tupakan makuista nikotiininestettä.

Faktaa sähkötupakasta

Sähkötupakka eli sähkösavuke on laite, joka höyrystää akun avulla nikotiininesteitä niin, että niitä voi hengittää keuhkoihin. Sähkösavukenesteiden sisältämä nikotiini rasittaa erityisesti sydäntä ja verenkiertoelimistöä.​