Så behandlas infektionssjukdomar

Vid infektionsbehandling används antimikrobiell behandling för att utrota patogenerna eller åtminstone minska deras antal. Dessutom behövs kroppens försvarsmekanismer, såsom vita blodkroppar, antikroppar och andra proteiner.

​​ Bakterieinfektioner behandlas med antibiotika, vissa virusinfektioner med antivirala läkemedel, svampinfektioner med svampmedel, tuberkulos med antituberkulosmedel och maskar och andra parasiter med antiparasitära läkemedel. Alla dessa grupper av läkemedel kallas i allmänhet för antimikrobiella läkemedel.

Vid infektionsbehandling används antimikrobiell behandling för att utrota patogenerna eller åtminstone minska deras antal. Dessutom behövs kroppens försvarsmekanismer, såsom vita blodkroppar, antikroppar och andra proteiner för att se till att läkningen är tillräckligt effektiv för att reparera skadan. Ibland är kroppens egna försvarsmekanismer så effektiva att antimikrobiella medel inte behövs, till exempel vid luftvägsinfektioner orsakade av virus. Ibland behövs en behandlingskur som pågår i flera månader.

Man kan stärka sitt immunförsvar genom att följa en hälsosam livsstil, äta en varierad och tillräcklig kost, undvika rökning, överdriven alkoholkonsumtion och fetma, genom att motionera och vila tillräckligt. Om du vet att du har riskfaktorer för sjukdomar som försämrar immunförsvaret, till exempel diabetes eller hivinfektion, ska du uppsöka läkare för undersökningar och behandling tidigt för att återställa ditt immunförsvar.

 

Kyllä

Uppdaterad  21.11.2022