Behandling med rengöring vid MRSA i praktiken

Rengöringsbehandlingen kan utföras på lite olika sätt på olika behandlingsställen. Det finns inte något enda alternativt som vetenskapligt bevisats vara det bästa. Behandlingsprogrammen är dock likartade på olika platser. Här beskrivs det rengöringsbehandlingsprogram som används vid HUS.

​Behandlingen övervägs vanligen på grundval av screeningprover som tagits innan behandlingen inleds och tidigare infektionsuppgifter. Även om en familjemedlem inte är smittbärare kan man ändå rekommendera honom eller henne att följa rengöringsanvisningarna och använda ett ytdesinfektionsmedel för huden för att vara på den säkra sidan. Bärarskap är ett dynamiskt tillstånd, och provresultaten representerar tillståndet vid provtagningstillfället och det troliga rådande tillståndet.

Behandlingen pågår i 7 dagar. Om bärarskapet är utbrett eller om personen till exempel konstateras ha efterdyningar av en abscess kan läkaren föreslå en längre behandling, till exempel två veckor. Hela familjen bör helst genomföra rengöringsbehandlingen samtidigt för att undvika ny smitta. Akuta utslag, hudinfektioner och bölder bör behandlas innan rengöringsbehandlingen av bärarskap påbörjas.

  1. En receptbelagd mupirocin-nässalva som köps på apoteket appliceras i näsan. En bit salva på cirka 1 cm appliceras på änden av en bomullspinne som placeras i näsborren, sedan gnuggas näsborrarna på utsidan av näsan för att sprida ut läkemedlet. Salvan doseras tre gånger om dagen under en vecka.
  2. Ett desinficerande tvättskum som innehåller klorhexidin gnuggas in i huden. Det får verka i minst en minut innan det sköljs bort. Ingen annan tvål behöver användas. Hårbotten tvättas också med tvättskummet en gång om dagen. Badhanddukar och handdukar bör bytas ut mot rena åtminstone ett par gånger under behandlingen.
  3. Om man hittar bärarskap i svalget försöker man avlägsna det genom att skölja med ett munvatten som innehåller klorhexidin och gurgla svalget två gånger dagligen under den veckolånga rengöringsbehandlingen.
  4. Om bärarskap påträffas i områden där en ytrengöring inte räcker till, används även oral mikrobmedicinering med antingen ett eller två olika läkemedel.
  5. Städanvisningar:
    • Man försöker minska antalet stafylokockbakterier på kontaktytor, eftersom de kan finnas kvar på ytor i veckor eller månader och göra att man smittas på nytt. Bakterier förökar sig inte utanför kroppen i rumstemperatur, men de kan överleva. Bakterier förekommer mest där det finns mjäll eller andra utsöndringar från huden och på de ytor människor oftast rör vid.
    • Man bör till exempel dagligen torka av mobiltelefoner, tangentbord, datormusen, skrivbordsytor, nyckelknippan, bilratten, handtagen till dörrar och exempelvis kaffekokaren, samt tvättborstars skaft med en ren mikrofiberduk. Ett lämpligt rengörings- eller desinfektionsmedel kan användas för avtorkningen. Det är en bra idé att lägga undan smycken under rengöringsbehandlingen och rengöra dem med ett lämpligt rengöringsmedel. Sminktillbehör som kommer i kontakt med huden, t.ex. borstar och pudervippor, bör rengöras och man bör överväga att byta ut smink- och tandborstar som är svåra att rengöra. Handtagen på väskor och kassar tvättas eller torkas av.
    • Soffan och sängen dammsugs.
    • Det är bra att byta ut sängkläderna mot rena ett par gånger under rengöringsveckan. De ska tvättas i en temperatur på minst 60 °C för att bakterierna ska dö. Även kudden och täcket bör tvättas.
    • Kläder som ligger närmast huden, inklusive byxor, tvättas och byts ut mot rena kläder så ofta som möjligt, till och med dagligen. Om kläderna endast tål en tvättemperatur på 40 °C kan desinficeringskraften ökas genom att använda ett desinficerande tvättmedel. Andra kläder tvättas också om det är möjligt. Kläder som är svåra att tvätta kan också till exempel borstas och vädras. Bakterier dör också i bastuvärme.
 

Kyllä

Uppdaterad  22.11.2022