Kun epäilet itselläsi borrelioosia

Borrelioosi voi ilmetä punoittavana ihomuutoksena tai yleisoireisena tulehduksena tyypillisimmin hermostossa ja joskus myös nivelissä. Kun borrelioosi saadaan todettua, infektio paranee antibioottihoidolla hyvin.

Borrelioosin epäily herää useimmin punoittavan, pinta-alaltaan laajenevan ihottuman vuoksi. Silloin on syytä hakeutua lääkäriin, koska infektio on syytä hoitaa antibioottikuurilla. Ihoborrelioosi tutkitaan ja hoidetaan avoterveydenhuollossa. Levinnyt borrelioosi voi aiheuttaa yleisoireita, kuten lämpöilyä, särkyjä, hermosto- ja niveloireita. Levinnyttä borrelioosia hoidetaan yleensä erikoissairaanhoidossa sairaalan poliklinikalla tai avohoidossa niin, että hoitava lääkäri konsultoi tarvittaessa infektiolääkäriä. Kun hoito aloitetaan varhain, se tehoaa hyvin ja lievittää oireita nopeasti.

Borrelioosi herättää usein paljon pelkoa. Vakavat elinvauriot ovat onneksi varsin harvinaisia, sillä tietoisuuden lisäännyttyä borrelioosi todetaan Suomessa yleensä varhain. Borrelioosiin liittyy myös paljon mystiikkaa ja ylidiagnostiikkaa. Koska sen tiedetään voivan aiheuttaa hyvin monenlaisia oireita, borrelioosista etsitään selitystä moneen vaivaan. Jos diagnoosi on alun perin väärä, myöskään hoito ei tehoa.

Laboratoriot ilmoittavat tartuntatautirekisteriin vuosittain lähes 2 000 vasta-ainetestitulokseen perustuvaa borrelioosilöydöstä. Borrelioosia esiintyy todellisuudessa ehkä kolme kertaa enemmän, koska ihoborreliatapauksissa vasta-aineita ei edes tutkita. Borreliaa esiintyy eniten Ahvenanmaalla ja rannikkoseuduilla.

 

Kyllä

Päivitetty  20.11.2017