Leikkaukseen tulijan infektioiden ehkäisy

Ennen leikkausta olemassa olevat ihoinfektiot toimenpidealueella tai muutkin yleisinfektiot voivat lisätä leikkausalueen infektioriskiä. Tästä syystä infektiot ja iho tulisi hoitaa hyvään kuntoon ennen toimenpidettä.

​Kun potilas on tulossa ennalta suunniteltuun toimenpiteeseen, esimerkiksi leikkaukseen tai johonkin pienempään toimenpiteeseen, kuten virtsa- tai verisuonikatetrin laittoon, sillä hetkellä olemassa olevat ihoinfektiot toimenpidealueella tai muutkin yleisinfektiot voivat lisätä leikkausalueen infektioriskiä. Tästä syystä infektiot ja iho tulisi hoitaa hyvään kuntoon ennen toimenpidettä. Jos infektiotilanne tai jokin epäselvä infektioon viittaava oire mietityttää ennen leikkausta, kannattaa kysyä neuvoa toimenpideyksiköstä, jolloin voidaan arvioida, onko toimenpidettä viisainta siirtää.

Haitarin otsikkotaso2
Tupakointi

Tupakointi heikentää verenkiertoa leikkausalueen hiussuonissa ja heikentää haavan paranemista ja infektiopuolustusta. Tupakointi on syytä lopettaa vähintään neljä viikkoa ennen isoa leikkausta.

Kohonnut veren sokeritaso

Kohonnut veren sokeritaso heikentää infektiopuolustusta ja on infektion riskitekijä. Sokeritasosta huolehditaan tarkasti leikkauksen aikana ja sen jälkeen.

Lihavuus ja aliravitsemus

Lihavuus ja aliravitsemus ovat molemmat riskitekijöitä leikkausalueen infektiolle. Runsas rasvakudos vaikeuttaa haavan sulkemista ja paranemista, aliravitsemus puolestaan puolustussolujen toimintaa ja toipumiskykyä. Näihin olisi hyvä miettiä ratkaisuja hyvissä ajoin ennen lähetteen tekemistä leikkaushoitoon.

Virtsan on oltava puhdas

Virtsan on oltava puhdas ennen virtsateihin kohdistuvia leikkauksia ja kajoavia toimenpiteitä. Ennen virtsateihin kohdistuvia kajoavia toimenpiteitä tutkitaan yleensä virtsan bakteeriviljely, vaikka virtsatulehdusoireitakaan ei olisi. Potilaalle annetaan yleensä lyhyt antibioottikuuri ennen toimenpidettä, ja se jatkuu mahdollisesti toimenpiteen jälkeen.

Ihoinfektiot on hoidettava

Ihoinfektiot on hoidettava ennen leikkausta. Leikkausalueen psoriasisläikkä tai ihoinfektio, kuten ruusutulehdus tai vyöruusurakkulat tai -ruvet, tai infektoitunut jalkahaava potilaalla, jolle suunnitellaan verisuonileikkausta, muodostavat infektioriskin. Ne tulee hoitaa rauhalliseen kuntoon ennen leikkausta.

Hampaat on hoidettava kuntoon

Hampaat on hoidettava kuntoon ennen sydän-, verisuoni- ja tekonivelleikkausta. Sydän- ja verisuonileikkauksissa ja muun muassa tekonivelleikkauksissa huono suu- ja hammasterveys voi olla merkittävä infektioriskitekijä. Hampaita harjattaessa reikiintyneistä hampaista, juuritulehduksesta tai ikenistä voi päästä vereen bakteereita. Normaalitilanteessa elimistön puhdistussolut ja maksa suodattavat epäpuhtaudet verestä pois, mutta bakteerit voivat ehtiä tarttua leikkauksessa laitettujen vierasesineiden pintaan, ja niihin voi kehittyä krooninen infektio, jonka puhdistaminen voi edellyttää jopa uutta leikkausta. Hampaat kannattaa hoidattaa kuntoon vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta, jotta mahdolliset hampaan poistokohdatkin ehtivät parantua. Heti leikkauksen jälkeen hammas- tai ientoimenpiteitä ei saa tehdä toimenpiteestä aiheutuvan verenkiertoon pääsevän bakteerilehahduksen vuoksi potilaille, joilla on tuore (tai esineestä riippuen jopa alle 6 kk sitten asetettu) vierasesine kehossaan. Potilaille, joille on laitettu sydämen tekoläppä tai on todettu läppävika tai tietty synnynnäinen sydänvika, annetaan ennen hammas- ja ientoimenpiteitä antibioottiestolääkitys kaksi tuntia ennen toimenpidettä. Tästä antibioottisuojaustarpeesta potilaan on hyvä olla itsekin tietoinen ja kertoa siitä hammaslääkärille.

Leikkausta siirretään flunssan tai akuutin vatsataudin vuoksi

Flunssan tai akuutin vatsataudin aikana ei kannata tulla leikkaukseen, vaan leikkausta on siirrettävä. Hengitystieinfektio voi altistaa keuhkokuumeelle, ja vatsatautisen vointi voi heikentyä. Virusinfektiot voivat levitä osastolla muihin leikkaus potilaisiin.

 

Kyllä

Päivitetty  27.2.2023