Tippuri

Tippurissa oireettomuus tai vähäoireisuus on tavallista, mikä lisää tartuntojen riskiä testauksen ja hoidon viivästyessä.

Tippuri on Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Suomessa todettiin vuonna 2016 yli 400 tippuritapausta, mikä on eniten viimeisen 20 vuoden aikana. Valtaosa tartunnoista esiintyy 20–35-vuotiailla miehillä, ja tartunnoissa miesten välisen seksin osuus on merkittävä.

Tippurissa oireettomuus tai vähäoireisuus on tavallista, mikä lisää tartuntojen riskiä testauksen ja hoidon viivästyessä. Hoitamaton tippuri saattaa aiheuttaa naisilla sisäsynnytintulehduksen, jonka seurauksena esiintyy lapsettomuutta. Siten tippurin sairastamisella voi olla vaikutuksia koko loppuelämälle.

Tippurikannat ovat vuosien saatossa menettäneet herkkyyttään useille antibiooteille, ja tämän takia tautia ei voida enää hoitaa suun kautta otettavalla lääkityksellä. Joissakin maissa on jo todettu hyvin laaja-alaisesti antibiooteille vastustuskykyistä tippurikantaa, jonka leviäminen suojaamattomassa ja miesten välisessä seksissä riskikäyttäytymiseen liittyen on todellinen uhka. Tippurilla on siten mahdollisuus muuttua hoitamattomaksi taudiksi. Lisäksi useille antibiooteille vastustuskykyinen, veriripulia aiheuttava shigella-suolistobakteeri leviää erityisesti miesten välisessä suojaamattomassa seksissä.

Kondomi suojaa tippuritartunnalta ja sen vakavilta jälkitaudeilta sekä estää taudin leviämisen. Käytä kondomia aina irtosuhteissa!

Edellinen sivu

 

Kyllä

Päivitetty  16.11.2017