Kuppa

Kuppa on yleisvaaralliseksi luokiteltava sukupuolitauti, joka tarttuu herkästi seksiteitse ja myös äidistä sikiöön.

Kuppa on Treponema pallidum -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka luokitellaan yleisvaaralliseksi. Se tarttuu herkästi seksiteitse ja myös äidistä sikiöön. Kuppatartuntojen määrä kasvoi selvästi 1990-luvun puolivälissä. Suomessa todettiin vuonna 2015 liki 250 kuppatapausta, mikä on eniten edeltävän 20 vuoden aikana. Valtaosa tartunnoista esiintyy 24–49-vuotiailla ja miehillä. Viime vuosina tapausmäärät ovat voimakkaasti lisääntyneet miesten välisessä seksissä, ja USA:ssa myös HIV-positiivisilla miehillä.

Kupan ensivaiheen oire on yleensä aristamaton sukuelimissä, peräsuolessa tai suussa oleva haava, joka paranee itsestään. Seuraavassa vaiheessa voi esiintyä yleisoireita, kuten lämpöilyä ja ihomuutoksia kämmenissä, jalkaterissä ja vartalolla. Tauti voi vuosien aikana edetä salakavalasti oireettomana myöhäisvaiheeseen, jolloin noin kolmasosalle ilmaantuu aivo-oireita (dementia tai psykoosi) ja verisuonitulehduksia. Hoitamaton kuppa on tartuttava liki 2 vuoden ajan.

Kondomi suojaa kuppatartunnalta ja sen vakavilta jälkitaudeilta sekä estää taudin leviämisen. Käytä kondomia aina irtosuhteissa!

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  16.11.2017