Klamydia

Klamydiainfektio on useimmiten oireeton mikä lisää tartuntojen riskiä testauksen ja hoidon viivästyessä. Suurimmassa tartuntavaarassa ovat nuoret, joilla on paljon kumppaneita.

​​

Klamydia on Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Klamydiatartuntoja on ollut runsaasti 2000-luvun alusta alkaen. Suomessa todettiin vuonna 2016 14 300 klamydiatapausta, mikä on eniten edeltävän 20 vuoden aikana. Valtaosa tartunnoista esiintyy 15–29-vuotiailla ja erityisesti naisilla. Tartuntavaarassa ovat alle 25-vuotiaat, joilla on useita kumppaneita. Ilman kondomin käyttöä tauti leviää helposti henkilöstä toiseen.

Klamydiainfektio on useimmiten oireeton. Noin puolet miehistä ja 2/3-osa naisista on oireettomia, mikä lisää tartuntojen riskiä testauksen ja hoidon viivästyessä. Hoitamaton klamydia saattaa aiheuttaa naisilla sisäsynnytintulehduksen, jonka seurauksena esiintyy lapsettomuutta ja kohdunulkoisia raskauksia. Siten klamydian sairastamisella voi olla vaikutuksia koko loppuelämälle.

Kondomi suojaa klamydiatartunnalta ja sen vakavilta jälkitaudeilta sekä estää taudin leviämisen. Käytä kondomia aina irtosuhteissa!

Seuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  16.11.2017