Yleistä koronaviruksesta

 

Siirry sanastoon

Yleistä koronaviruksesta

Tulosta

Katso koronaviruksesta kertova video. "The Coronavirus Explained & What you should do" eli "M​​​ikä on koronavirus ja miten sinun tulee toimia".

Video on pu​huttu englanniksi, tek​stitykset löytyvät usealla kielellä.Päivitetty 26.9.2020

Mikä on uusi koronavirus SARS-CoV-2?

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uusi, aiemmin tuntematon koronavirus, SARS-CoV-2.

Uusi koronavirus on nimetty sen sukulaisviruksen, SARS-koronaviruksen mukaisesti. Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia kutsutaan nimellä COVID-19, joka tulee sanoista ​corona, virus, disease.

Koronavirukset ovat suuri joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä yleisiä ovat 229E, HKU1, NL63 ja OC43 -virukset.

Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion.

Vakavia, jopa kuolemaan johtavia infektioita ovat aiheuttaneet

  • SARS eli Severe Acute Respiratory Syndrome ja
  • MERS eli Middle East Respiratory Syndrome -koronavirukset
  • SARS-CoV-2, uusi koronavirus

Lähde:

Mistä koronavirus on peräisin?

Uusi koronavirus, SARS-CoV-2 on perimältään läheistä sukua SARS-koronaviruksen ja lepakoilta löydettyjen koronavirusten kanssa.

Uusi koronavirus on todennäköisesti lähtöisin yksittäisestä tartunnasta, joka on tapahtunut eläimen ja ihmisen välillä. Toinen teoria on, että virus on tarttunut eläimistä ihmisiin jo jonkin aikaa, ja tartunnan saaneita on ollut useampia. Tämän jälkeen virus on alkanut levitä ihmisestä toiseen.

Lähde:

Paljonko Suomessa on todettu koronavirus tartuntoja?

THL päivittää sivuilleen tilastoj​a tartu​nnoista.

Lue lisää:

Kyllä