Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät?

Koronavirus ja riskiryhmät

Tarkemmat potilasryhmäkohtaiset ohjeistukset löytyvät tällä hetkellä lapsille, raskaana oleville, diabetekseen, keuhkosairauksiin, reumaan, sydänsairauksiin, palliatiiviseen hoitoon, saattohoitoon, munuaisten vajaatoimintaan, pitkittyneen kivun hoitoon sekä suolistosairauksiin.

Löydät tästä hakukoneesta vastauksia esimerkiksi hakusanoilla: keuhko, reuma, sydän, suolisto, diabetes, saattohoito, palliatiivinen, lapsi, raskaus, munuainen, pitkittyneen​ kivun hoito.

Mitkä ovat koronavirustaudin riskiryhmät?

Tämänhetkisen tiedon perusteella yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion.

Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi:

  • Vaikea-asteinen sydänsairaus
  • Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
  • Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
  • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  • Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva leukemia tai lymfooma (ei ylläpitohoito)
  • Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)

Hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa, onko henkilön perussairaus niin vaikea, että hänellä on riski saada vakava koronavirusinfektio. Lääkäri ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö lääkitystä muuttaa.

Muita tekijöitä, jotka yleisesti ottaen heikentävät keuhkojen toimintaa ja saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, ovat sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40) sekä päivittäinen tupakointi.

(Lähde: THL Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. Usein kysyttyä koronaviruksesta (thl.fi). Sivusto päivitetty 26.3.)

Sisältö tarkastettu 27.3.2020

Miten turvataan työssäkäyvän korkeaan riskiryhmään kuuluvan turvallisuus?

Jos sinulla on mahdollisuus tehdä etätöitä, tätä vaihtoehtoa suositellaan. Sovi asiasta aina työnantajasi kanssa. Jos etätyö ei kuitenkaan ole mahdollista, keskustele aiheesta työpaikallasi.

Työnantajan tulee arvioida koronavirustartunnan saamisen riskiä työssä verrattuna muuhun väestöön. Huomioitavia asioita riskiarviossa ovat muun muassa lähikontaktien määrä ja kesto ja mahdollisuudet suojautua. Työpaikat ovat saaneet Sosiaali- ja terveysministeriöltä ohjeet arviointiin.

(Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö. 25.3.2020. STM: Ohjeet työntekijöiden terveyden suojelemiseksi koronavirustilanteessa[Valtioneuvosto])

Lue

Tutustu työterveyslaitoksen ohjeisiin, josta löytyy muun muassa:

Sisältö tarkas​tettu 27.3.2020