Miten koronavirus tarttuu?

 

Siirry sanastoon

Miten koronavirus tarttuu?

Tulosta

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa virus voi tarttua kosketuksen välityksellä, jos sairastunut esimerkiksi yskii käsiinsä ja sen jälkeen koskettaa to​ista ihmistä.

Lähde:

Päivitetty 26.9.2020

Tarttuuko koronavirus COVID-19 pinnoilta?

Koronavirus COVID-19 tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään. Viruksen tartuttamiskykyyn ja säilyvyyteen pinnoilla vaikuttavat mm. lämpötila, ilman kosteus, ilmanvaihto ja pinnan materiaalit.

VLaboratoriotutkimuksissa on havaittu, että virus voi säilyä pinnoilla muutamista tunneista jopa kolmeen päivään, mutta näistä tutkimuksista ei voida suoraan päätellä, miten virus säilyy arkiympäristössä.

Myös koronaviruksen saaminen jätteiden välityksellä on arvioiden mukaan epätodennäköistä, kun noudatetaan normaaleja hyviä jätehuoltokäytäntöjä.

Lähde:

Voiko koronavirus COVID-19 tarttua oireettomasta henkilöstä?

Perustuen nykyiseen tietoon, sairastunut tartuttaa eniten oire​isen taudin alussa. Virus voi silti tarttua tartunnan saaneesta jo 1-2 päivää ennen oireiden alkua. Valtaosa tartunnoista tulee oireisilta henkilöiltä WHO:n mukaan.

Lähde:

Voiko virus tarttua uimaveden välityksellä?

Nykytiedon perusteella riski koronaviruksen tarttumiseen luonnonvesien välityksellä on alhainen. Tartuntariski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteihin, jos uimassa tai yleisellä uimarannalla on koronavirusta levittävä henkilö. Myöskään näyttöä siitä, että koronavirus leviäisi uima-allasvesien kautta ei ole. Uima-allasvesiä de​sinfioidaan, mistä johtuen virukset tuhoutuvat nopeasti.

Lähde:

Kuinka kauan virus voi tarttua?

Perustuen nykyiseen tietoon, sairastunut tartuttaa eniten oireisen taudin alussa. Virus voi silti tarttua tartunnan saaneesta jo 1-2 päivää ennen oireiden alkua.

Viruksen erittyminen taudin aikana on riippuvaista taudin vaikeudesta. Jos tauti on lievä, virus on tartuttava noin 7-12 päivää. Vakavassa taudissa virus voi olla tartuttava jopa kaks​i viikkoa.

Lähde:

Mikä on uuden koronavirustaudin (COVID-19) itämisaika?

Itämisaika, eli aika tartunnasta ensioireiden alkamiseen, on arvioitu olevan 1-14 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Tartunnan saanut voi kuitenkin levittää virusta jo 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Lähde:

Tarttuuko koronavirus COVID-19 ilman välityksellä?

Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että virus voisi tarttua myös ilman välityksellä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yskiessä tai aivastaessa syntyy suurempien pisaroiden lisäksi myös pieniä aerosoleja, jotka jäävät hetkeksi aikaa ilmaan.

Vielä ei tiedetä, kuinka merkittävä leviämisreitti ilmavälitteisyys on, mutta tartuntariskiä pidetään pienempänä kuin pisaratartunnan kohdalla. Käytännössä ei ole osoitettu, että ilmavälitteinen tartuntareitti olisi yhtä merkittävä.

Lähde:

Kyllä