Koronavirus ja verisuonitukokset

 

Siirry sanastoon

Koronavirus ja verisuonitukokset

Tulosta

Perinnöllinen tai hankittu tukosalttius ei lisää riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon.

Koronavirukseen liittyy kuitenkin suurentunut hyytymishäiriön ja laskimo- tai keuhkoveritulpan riski. Tämä johtuu siitä, että koronavirusinfektio aktivoi hyytymisjärjestelmää. Asia on syytä huomioida erityisesti silloin, kun henkilöllä on jo valmiiksi kohonnut riski verisuonitukoksille.

Lue, mitkä tekijät lisäävät tukoksen riskiä: Koronavirus ja tukostaipumus (THL)

Jos sinulla on aiemmin ollut ylä- tai alaraajan laskimotukos tai keuhkoembolia, tai sinulla on useampi kuin yksi tukosriskiä lisäävä tekijä, ja sairastut kuumeiseen koronavirusinfektioon, ota yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Lääkäri arvioi yksilöllisesti, onko sinulla tarvetta laskimotukoksia ehkäisevälle lääkitykselle.

Jos alaraajasi turpoaa ja kipeytyy, ota yhteyttä terveydenhuollon päivystykseen. Päivystyksessä arvioidaan, tarvitaanko tutkimuksia laskimoveritulpan poissulkemiseksi.

Lähteet:

Päivit​etty 26.9.2020

Miten voin ehkäistä tukosten syntymistä, kun sairastan kotona?

  • Juo riittävästi nestettä (2-2,5 litraa vuorokaudessa)
  • Jos olet vuodepotilaana, vaihtele asentoa, liikuta jalkoja ja pyri jaloittelemaan toistuvasti. Vältä unilääkkeiden käyttöä.
  • Käytä laskimoiden vajaatoiminnan hoitosukkaa tai ns. lentosukkaa. Pintalaskimoston sulkeutuessa laskimopaluu syvän järjestelmän kautta tehostuu. Hoitosukan käyttö on erityisen tärkeää, jos ei voida käyttää veren hyytymistä ehkäisevää lääkehoito verenvuotovaaran vuoksi.
  • Ota sinulle määrätyt verenpaine-, diabetes- ja kolesterolilääkkeet ohjeen mukaan. Jos kotonasi on seurantamittarit, seuraa verenpainettasi ja verensokeriarvojasi.
  • Lopeta tupakointi.
  • Pidä hyvää huolta suu- ja hammashygieniasta.
  • Jos joudut sairaalahoitoon, kerro mahdollisesta tukosalttiudesta hoitohenkilökunnalle.

Lähde:

Kyllä