Koronavirus ja riskiryhmät

 

Siirry sanastoon

Koronavirus ja riskiryhmät

Tulosta

Perustuen tämän hetken tietoon, yl​i 70-vuotiailla on muita suurempi riski saada vakava koronavirusinfektio. Riskiä vakavaan koronavirusinfektioon voivat lisätä myös sellaiset perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

Lue lisää THL:n riskiryhmäluettelosta:

Terveyskylän Vertaistalossa on hakukone, johon on kerätty eri sairauksien potilasliittoja ja etujärjestöjä. Näiden toimijoiden verkkosivuilta löydät vertaistukea.

Päivitetty 14.9.2020​

Miten turvataan työssäkäyvän korkeaan riskiryhmään kuuluvan turvallisuus?

Jos sinulla on mahdollisuus tehdä etätöitä, tätä vaihtoehtoa suositellaan. Sovi asiasta aina työnantajasi kanssa. Jos etätyö ei kuitenkaan ole mahdollista, keskustele aiheesta työpaikallasi.

Työnantajan tulee arvioid​a koro​navirustartunnan saamisen riskiä työssä verrattuna muuhun väestöön. Huomioitavia asioita riskiarviossa ovat muun muassa lähikontaktien määrä ja kesto​ ja mahdollisuudet suojautua. Työpaikat ovat saaneet Sosiaali- ja terveysministeriöltä ohjeet arviointiin.​

Lue lisää:

Sisältö tarkas​tettu 26.9.2020

Milloin ja miten minun tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon?

Jos sinulla on mikä tahansa hengitystieinfektion oire, kuten yskä, nuha, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, haju- tai makuaistin muutos, tai ripuli tai vatsakipu, jolle ei ole muuta ilmeistä syytä, soita arkisin terveysasemallesi. Iltaisin ja viikonloppuisin voit soittaa terveydenhuollon päivystykseen. Terveydenhuollon henkilö arvioi koronavirusnäytteenoton ja mahdollisen hoitoonohjauksen tarpeen. Noudata terveydenhuollon puhelimessa antamia ohjeistuksia. Yleisohjeena on kuitenkin hyvä muistaa

  • levätä
  • juoda riittävästi nesteitä
  • liikutella jalkoja ja pumpata nilkkoja verenkierron tehostamiseksi
  • välttää lähikontakteja muihin ihmisiin, ettet tartuta muita

Hengitystieinfektion oireiden ilmaantuessa tai epäiltäessä koronavirustartuntaa huomioithan, että riskiryhmään kuuluvan tulee olla herkemmin yhteydessä terveydenhuoltoon. Terveydenhuoltoon tulee ottaa yhteyttä erityisesti, jos:

  • sinulla on korkea kuume (38 astetta tai yli) ja tähän liittyvä kurkkukipu tai yskä
  • sinulla on hengenahdistusta
  • yleistilasi heikkenee

Koronavirus itsessään ei edellytä sairaalahoitoa.

Yhteydenotto tehdään ensisijaisesti puhelimitse omaan terveyskeskukseen tai päivystykseen. Jos tarvitset kiireellistä hoitoa hätätilanteessa, ota yhteys hätänumeroon 112.

Korona-asioille on perustettu paikallisia neuvontanumeroita, jotka vaihtelevat asuinpaikan mukaan. Valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa tietoa koronaviruksesta. Yhteydenotot numeroon 0295 535 535 arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Koronavirusepidemiasta huolimatta myös muita sairauksia hoidetaan edelleen. Muutokset kiireettömiin ajanvarauksiin ovat mahdollisia. Ole yhteydessä terveydenhuoltoon myös muissa sairauksissa erityisesti, jos terveydentilasi tai toimintakykysi muuttuu äkisti tai sinulla on uusia oireita.

Lähteet:

  • Osa tästä ohjeesta pohjautuu HUS Infektiosairauksien yksikön asiantuntijoiden laatimaan ohjeistukseen.

Muita hyödyllisiä linkkejä aiheesta

Kyllä