Jos sinulla on mahdollisuus tehdä etätöitä, tätä vaihtoehtoa suositellaan. Sovi asiasta aina työnantajasi kanssa. Jos etätyö ei kuitenkaan ole mahdollista, keskustele aiheesta työpaikallasi.
Työnantajan tulee arvioida koronavirustartunnan saamisen riskiä työssä verrattuna muuhun väestöön. Huomioitavia asioita riskiarviossa ovat muun muassa lähikontaktien määrä ja kesto ja mahdollisuudet suojautua. Työpaikat ovat saaneet Sosiaali- ja terveysministeriöltä ohjeet arviointiin.
Lue lisää:
Sisältö tarkastettu 26.9.2020
Jos sinulla on mikä tahansa hengitystieinfektion oire, kuten yskä, nuha, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, haju- tai makuaistin muutos, tai ripuli tai vatsakipu, jolle ei ole muuta ilmeistä syytä, soita arkisin terveysasemallesi. Iltaisin ja viikonloppuisin voit soittaa terveydenhuollon päivystykseen. Terveydenhuollon henkilö arvioi koronavirusnäytteenoton ja mahdollisen hoitoonohjauksen tarpeen. Noudata terveydenhuollon puhelimessa antamia ohjeistuksia. Yleisohjeena on kuitenkin hyvä muistaa
- levätä
- juoda riittävästi nesteitä
- liikutella jalkoja ja pumpata nilkkoja verenkierron tehostamiseksi
- välttää lähikontakteja muihin ihmisiin, ettet tartuta muita
Hengitystieinfektion oireiden ilmaantuessa tai epäiltäessä koronavirustartuntaa huomioithan, että riskiryhmään kuuluvan tulee olla herkemmin yhteydessä terveydenhuoltoon. Terveydenhuoltoon tulee ottaa yhteyttä erityisesti, jos:
- sinulla on korkea kuume (38 astetta tai yli) ja tähän liittyvä kurkkukipu tai yskä
- sinulla on hengenahdistusta
- yleistilasi heikkenee
Koronavirus itsessään ei edellytä sairaalahoitoa.
Yhteydenotto tehdään ensisijaisesti puhelimitse omaan terveyskeskukseen tai päivystykseen. Jos tarvitset kiireellistä hoitoa hätätilanteessa, ota yhteys hätänumeroon 112.
Korona-asioille on perustettu paikallisia neuvontanumeroita, jotka vaihtelevat asuinpaikan mukaan. Valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa tietoa koronaviruksesta. Yhteydenotot numeroon 0295 535 535 arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.
Koronavirusepidemiasta huolimatta myös muita sairauksia hoidetaan edelleen. Muutokset kiireettömiin ajanvarauksiin ovat mahdollisia. Ole yhteydessä terveydenhuoltoon myös muissa sairauksissa erityisesti, jos terveydentilasi tai toimintakykysi muuttuu äkisti tai sinulla on uusia oireita.
Lähteet:
- Osa tästä ohjeesta pohjautuu HUS Infektiosairauksien yksikön asiantuntijoiden laatimaan ohjeistukseen.