Koronavirus ja pitkittyneen kivun hoito

 

Siirry sanastoon

Koronavirus ja pitkittyneen kivun hoito

Tulosta

Kuulunko pitkittyneen kiputilanteen takia koronaviruksen riskiryhmään?

Et, pitkittynyt kiputilanne itsessään ei aseta sinua koronaviruksen riskiryhmään. Kiputilanteeseesi liittyvä perussairaus tai sinulla oleva erillinen sairaus voi kuitenkin olla yksi riskiryhmään kuuluvista sairauksista.

Lue lisää tästä hakukoneesta hakusanalla riskiryhmä.

Tutustu THL:n riskiryhmäluetteloon:

Voiko koronavirusinfektio pahentaa kipuani?

Kaikki infektiosairaudet itsessään ja erityisesti niihin mahdollisesti liittyvä kuume voivat voimistaa kipua. Muutokset kiputilanteessa ovat kuitenkin yksilöllisiä. Myös​ nykyisessä tilanteessa suositeltu (hengitystieinfektion) oireiden tarkkailu voi lisätä muidenkin oireiden kuten oman kiputilanteen korostunutta huomioimista ja tämä voi lisätä kipuoiretta myös niillä, joilla ei ole koronavirusinfektiota tai muuta infektiosairautta.

Lähde: sisältö on koottu HUS Kipuklinikan kivun hoitoon perehtyneiden ammattilaisten yhteistyössä

Miten toimin kiputilanteen takia varatun vastaanottoajan kanssa?

Voit tulla turvallisesti ajanvarausvastaanotoille, tutkimuksiin ja toimenpiteisiin myös koronavirusepidemia-aikana. Yksikkö on sinuun yhteydessä, mikäli toiminnassa on muutoksia. Hoitavasta yksiköstä voit tiedustella vastaanoton vaihtamista etävastaanotoksi tai hoitopuheluksi.

Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi yli 15-vuotiaiden potilaiden ja heidän saattajiensa tulee käyttää kasvomaskia odotus-, hoito- ja vastaanottotiloissa. Toivomme että sinulla on maski kasvoillasi jo sairaalaan/yksikköön tullessasi. Mikäli sinulla ei ole maskia, voit pyytää sellaisen yksiköstä.

On myös ehdottoman tärkeää, että et tule ajanvarausvastaanotolle, jos sinulla on jonkun tartuntataudin oireita. Sairastapauksissa tulee olla yhteydessä suoraan kyseiseen yksikköön. Yhteystiedot löytyvät ajanvarauskirjeestä tai yksikön nettisivuilta. Tarvittaessa yhteystiedot saa HUSin vaihteesta 09 4711.

Jos sinulla on hengitysinfektion oireita, ota puhelimitse yhteyttä hoitopaikkaasi ennen varatulle vastaanottoajalle menemistä.

Lähde:

Miten voin harrastaa liikuntaa kotioloissa?

Tässä on listattu ideoita ja vinkkejä kotioloissa toteutettavaan liikuntaan.

​Lisäksi kotijumppa, mm.

Lähde mm.:

Voiko koronaviruspandemian tai siihen liittyvien rajoitusten aiheuttama ahdistus pahentaa kipua?

Koronavirukseen liittyvä ennustamattomuus, epävarmuus ja rajoitteet voivat nostaa ihmisten stressitasoa ja aiheuttaa ahdistusta. Pitkäaikaisen kivun kohdalla näiden tunteiden aktivoituminen on usein ongelmallista, koska ne osal​​​taan lisäävät kärsimystä ja kuluttavat voimavaroja esimerkiksi juuri kivunhallinnasta. Lisäksi voimistuneet tunteet, kuten ahdistus ja ihmisen stressireaktio voivat pahentaa pitkittynyttä kiputilannetta. Nämä voimistuneet reaktiot voivat aiheuttaa myös välillisesti muita kiputiloja ja niiden sietämistä hankaloittavia tekijöitä kuten unettomuutta.

Kyllä