Koronavirus ja munuaisten vajaatoiminta

Koronavirus ja munuaisten vajaatoiminta

Mikäli sinulla on munuaisten vajaatoiminta, olet dialyysihoidoissa tai olet saanut munuaissiirron, kuulut koronaviruksen (COVID-19) suhteen riskiryhmään.

Noudata erityisen huolellisesti viranomaisten antamia yleisiä ohjeita virustaudin tarttumisen välttämiseksi, ja mikäli epäilet saaneesi tartunnan.

Tilanne saattaa muuttua, joten viranomaismääräyksiä on tärkeää seurata.

Löydät yleistä koronavirukseen liittyvää, päivit​ettyä tietoa Terveyskylän Infektiotalosta täältä:

Lisäksi löydät hyvää tietoa Munuais- ja maksaliiton sivuilta.

Mikäli sinulla on munuaisten vajaatoiminta, ja olet sairaalasi munuaispoliklinikan seurannassa

Mikäli sinulla on munuaisten vajaatoiminta, ja olet sairaalasi munuaispoliklinikan seurannassa, varaudu siihen, että seurantakäyntisi hoidetaan todennäköisesti puhelimitse tai etävastaanottona. Varsinainen vastaanottokäynti voidaan usein siirtää.

Oma seurantapaikkasi ohjeistaa sinua, mikäli sinulle jo annetun seurantakäyntisi tai laboratoriotutkimuskäyntisi ajankohtaa muutetaan, joten itse sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä munuaispoliklinikkaan, mikäli voit hyvin. Ellei sinuun olla erikseen yhte​ydessä, noudata aiemmin saamiasi ohjeita.

Jos olet dialyysipotilas, ja käyt dialyysihoidoissa sairaalassa tai satelliittiyksikössä

Jos olet dialyysipotilas, ja käyt dialyysihoidoissa sairaalassa tai satelliittiyksikössä, noudata oman dialyysiyksikkösi antamaa ohjeistusta. Mikäli sinulla on hengitystietulehduksen oireita (kuume, yskä, hengenahdistus, kurkkukipu, lihaskivut), niin älä lähde dialyysihoitoon ennen kuin olet soittanut dialyysiyksikköösi.

On myös hyvä huomioida, että nyt epidemian aikana dialyysivuorojen vaihtamisia saattaa tulla, ja yksiköt eivät voi huomioida potilaiden toiveita dialyysiajankohdista.

Jos olet kotidialyysihoidossa

Jos olet kotidialyysihoidossa, huolehdi erityisen hyvin, että tilaat dialyysiin liittyvät kotiisi toimitettavat tarvikkeet ajoissa, ja että sinulla on aina riittävästi dialyysitarvikkeita hoitosi tekemiseen.

Jos vointisi mistä tahansa syystä on sellainen, että epäilet, että et mahdollisesti jaksaisi hoitoja kotona tehdä, ota yhteyttä kotidialyysistä vastaavaan yksikköösi.

Jos olet saanut elinsiirron

Jos olet saanut elinsiirron, huolehdi poliklinikkakäynneistäsi saamiesi ohjeiden mukaan. On todennäköistä, että poliklinikalla käynnin sijaan käyntisi hoidetaan puhelimitse tai etävastaanottona. Tällöin seurantapaikkasi ottaa sinuun yhteyttä.

Kuten muulloinkin, älä muuta itse lääkitystäsi, ja varmista, että sinulla on kotonasi vähintään kahden viikon lääkkeet.