Koronavirus ja mielenterveys
Tulosta
Avainsanat: ahdistus, ahdistaa, ahdistukseen, psyykkinen, psyyke, mieli, mielen, mielenterveys, epävarmuus, epävarmuuden, sietää epävarmuutta, huoli, huolehtia, huolta, masennus, masentua, alakulo, alakuloinen, pelko, suru, ikävä, uutiset, uutinen, uutisia, tieto, etsiä tietoa, anonyymi, anonyymisti, chat, chatata, stressi, murhe, murheet, murehtia, lapsi, tunne, tunteet, tunteiden, tunteita, hallita tunteita, häiritsevät tunteet, unettomuuteen, unettomuus, taloudelliseen, taloudellinen, talous, ahdinko, ahdinkoon, parisuhde, parisuhteeseen, parisuhde, nettiterapia, terapia, terapiaan, terapiassa, jaksaminen, jaksaa, uupua, uupuminen, uuvuttava, kuormittunut, kuormitus, syrjiä, syrjintä
Koronaviruspandemia ja siihen liittyvät ilmiöt voivat aiheuttaa mielelle kuormitusta. Tukea tarjoaa Huolibotti, henkisen tuen ohjelma koronavirustilanteen aiheuttamien huolien ja ahdistuksen käsittelemiseksi. Apua jaksamiseen, tilanteisiin ja oireisiin tarjoavat Mielenterveystalon omahoito-ohjelmat ja oppaat sekä chat. Kaikki Mielenterveystalon toiminta on maksutonta eikä palveluun tarvitse kirjautua.
Lisää työkaluja esimerkiksi ahdistuksen hoitoon löytyy Muita hyödyllisiä linkkejä aiheesta -otsikon alta.
Tuntuuko pandemiatilanne ahdistavalta tai stressaavalta?
Tule chattaamaan anonyymisti ja kahden kesken ammattilaisen kanssa. 🧡
Mielenterveystalossa on auki maksuton chat arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15. HUS psykiatrian ammattilaiset tarjoavat työkaluja ja neuvoja tilanteessa pärjäämiseen. Asioida voi kuka tahansa Suomesta. Chatista ei synny hoitosuhdetta.
Chat avautuu Mielenterveystalon etusivulta Virtuaaliapuri Millin kautta. Myös Milli on opiskellut uusia asioita, jotta osaa auttaa silloin, kun chat on kiinni.
Mielenterveystalossa on tietoa ja työkaluja moniin elämän osa-alueisiin, kuten unettomuuteen, taloudelliseen ahdinkoon ja parisuhteeseen, jotka saattavat aiheuttaa huolta koronavirus pandemian aikana.
Lue lisää sosiaalipalveluista eri elämäntilanteisiin Mielenterveystalosta.
Kun ihminen kuulee läheisensä tai kohtaamaansa henkilön koronavirustartunnasta, hän voi reagoida hyvin eri tavoin. Osa saattaa huolestua ja tarjota apua, mutta jonkun ensimmäinen reaktio voi olla säikähtäminen ja pelko.
Pelästyessä toiminta ei usein ole kovinkaan harkittua, ja monella huomio kiinnittyy omaan selviytymiseen. Tällöin ei välttämättä pysty toimimaan sairastuneen kannalta empaattisesti. Sairastuneen mielestä reaktio voi olla kova ja tuntua leimaavalta tai syrjivältä. Tämä ei tietenkään ole oikein, onhan sairastuneella jo valmiiksi huolta ja taakkaa.
Myös välinpitämättömyys on reaktiona ikävä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että välinpitämättömyys voi olla henkilön suojakeino oman pelon edessä.
Virukseen sairastuneen, lähipiiriin kuuluvan tai altistuneen kannattaa muistaa, että lievissä ja kohtalaisissa tapauksissa virus tarttuu nykykäsityksen mukaan noin viikon ajan, mutta vaikeissa tapauksissa virus voi tarttua jopa kaksi viikkoa.
Jos haluat keskustella kohtaamastasi syrjinnästä tai ikävästä kohtelusta ammattilaisen kanssa, tule Mielenterveystalon maksuttomaan, anonyymiin, kahdenkeskiseen chattiin. Chat on auki arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15. Chat avautuu Mielenterveystalon etusivulta Virtuaaliapuri Millin kautta.
Lähde: Tekstin ovat tuottaneet Mielenterveystalon asiantuntijat
Mielenterveystalossa voi tutustua nettiterapiaan. Nettiterapia on itsenäistä työskentelyä verkkoympäristössä nettiterapeutti tukena. Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa ja aloittamaan pääsee nopeasti, noin viikossa. Nettiterapiaa on tarjolla yleisimpiin mielenterveyden häiriöihin.
Jos koet tarvitsevasi terapiaa, sinun tulee ensin hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen luo keskustelemaan tilanteestasi, esimerkiksi terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Lähetteen voi tehdä niin julkisen kuin yksityisen sektorin lääkärit ympäri Suomen.
Nettiterapiat ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) tuottamia ja Suomessa asuville ilmaisia.
Lue lisää: