Koronavirus ja mielenterveys

 

Siirry sanastoon

Koronavirus ja mielenterveys

Tulosta

Koronaviruspandemia ja siihen liittyvät ilmiöt voivat aiheuttaa mielelle kuormitusta. Tukea tarjoaa Huolibotti, henkisen tuen ohjelma koronavirustilanteen aiheuttamien huolien ja ahdistuksen käsittelemiseksi. Apua jaksamiseen, tilanteisiin ja oireisiin tarjoavat Mielenterveystalon omahoito-ohjelmat ja oppaat sekä chat. Kaikki Mielenterveystalon toiminta on maksutonta eikä palveluun tarvitse kirjautua.

Lisää työkaluja esimerkiksi ahdistuksen hoitoon löytyy Muita hyödyllisiä linkkejä a​iheesta -otsikon alta.

Mielenterveystalon Milli chatissa voit chatata anonyymisti ammattilaisen kanssa.

​​Tuntuuko pandemiatilanne ahdistavalta tai stressaavalta?

Tule chattaamaan anonyymisti ja kahden kesken ammattilaisen kanssa. 🧡

​​Mielenterveystalossa on auk​i maksuton chat arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15. HUS psykiatrian ammattilaiset​ tarjoavat työkaluja ja neuvoja tilanteessa pärjäämiseen. Asioida voi kuka tahansa Suomesta. Chatista ei synny hoitosuhdetta.

​​Chat avautuu Mielenterveystalon etusivulta Virtuaaliapuri Millin kautta. Myös Milli on opiskellut uusia asioita, jotta osaa auttaa silloin, kun chat on kiinni.


Mistä apua unettomuuteen, taloudelliseen ahdinkoon tai parisuhteeseen?

Mielenterveystalossa on tietoa ja työkaluja moniin elämän osa-alueisiin, kuten unettomuuteen, taloudelliseen ahdinkoon ja parisuhteeseen, jotka saattavat aiheuttaa huolta koronavirus pandemian aikana.


Mistä saan tietoa eri sosiaalipalveluista?

Lue lisää sosiaalipalveluista eri elämäntilanteisiin Mielenterveystalosta.


Mitä jos kohtaan leimaamista tai syrjintää koronavirustartunnan takia?

Kun ihminen kuulee läheisensä tai kohtaamaansa henkilön koronavirustartunnasta, hän voi reagoida hyvin eri tavoin. Osa saattaa huolestua ja tarjota apua, mutta jonkun ensimmäinen reaktio voi olla säikähtäminen ja pelko.

Pelästyessä toiminta ei usein ole kovinkaan harkittua, ja monella huomio kiinnittyy omaan selviytymiseen. Tällöin ei välttämättä pysty toimimaan sairastuneen kannalta empaattisesti. Sairastuneen mielestä reaktio voi olla kova ja tuntua leimaavalta tai syrjivältä. Tämä ei tietenkään ole oikein, onhan sairastuneella jo valmiiksi huolta ja taakkaa.

Myös välinpitämättömyys on reaktiona ikävä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että välinpitämättömyys voi olla henkilön suojakeino oman pelon edessä.

Virukseen sairastuneen, lähipiiriin kuuluvan tai altistuneen kannattaa muistaa, että lievissä ja kohtalaisissa tapauksissa virus tarttuu nykykäsityksen mukaan noin viikon ajan, mutta vaikeissa tapauksissa virus voi tarttua jopa kaksi viikkoa.

Jos haluat keskustella kohtaamastasi syrjinnästä tai ikävästä kohtelusta ammattilaisen kanssa, tule Mielenterveystalon maksuttomaan, anonyymiin, kahden​keskiseen chattiin. Chat on auki arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15. Chat avautuu Mielenterveystalon etusivulta Virtuaaliapuri Millin kautta.

Lähde: Tekstin ovat tuottaneet Mielenterveystalon asiantuntijat

Voinko päästä koronaviruksen aiheuttaman ahdistuksen tai stressin takia nettiterapiaan?

Mielenterveystalossa voi tutustua nettiterapiaan. Nettiterapia on​ itsenäistä työskentelyä verkkoympäristössä nettiterapeutti tukena. Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa ja aloittamaan pääsee nopeasti, noin viikossa. Nettiterapiaa on tarjolla yleisimpiin mielenterveyden häiriöihin.

Jos koet tarvitsevasi terapiaa, sinun tulee ensin hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen luo keskustelemaan tilanteestasi, esimerkiksi terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Lähetteen voi tehdä niin julkisen kuin yksityisen sektorin lääkärit ympäri Suomen.

Nettiterapiat ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) tuottamia ja Suomessa asuville ilmaisia.

Lue lisää:

Muita hyödyllisiä linkkejä aiheesta

Kyllä