Koronavirus ja matkustaminen

Koronavirus ja matkustaminen

Onko matkustamista rajoitettu tilanteen takia?

Suomen hallitus linjasi 16.3.2020, että Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille.

Alla lista tarkemmista matkustusrajoitteista:

  • Matkustaja – ja henkilöliikenne Suomeen on keskeytetty.
  • Suomen kansalaiset ja Suomessa asuvat henkilöt saavat palata Suomeen. Paluuta Suomeen suositellaan välittömästi.
  • Pohjois- ja länsirajan yli tapahtuva välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi on sallittu
  • Linjaukset eivät vaikuta tavara- ja rahtiliikenteeseen.

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Sosiaali- ja terveysministeriö, Valtioneuvoston viestintäosasto. 16.3.2020. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.

Päivitetty 27.3.2020

Mitä minun tulee tietää, kun palaan Suomeen ulkomailta?

Kun palaat ulkomailta Suomeen, sinut ohjataan 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Lue lisää tästä hakukoneesta hakusanoilla paluu, matka, toimintaohje tai Matkalta paluu ja karanteeni.

Rajavartijat selvittävät passintarkastuksessa Suomeen tulevilta matkustajilta onko heillä sellaista paikkaa, jossa voivat olla karanteeninomaisissa olosuhteissa. Mikäli karanteenipaikkaa ei ole tiedossa, tulee matkustajien olla yhteydessä lentokentällä olevaan terveydenhuollon neuvontapisteeseen.

Ilman karanteenipaik​kaa olevat matkustajat ohjataan Luona Oy:n tarjoamaan karanteenimajoitukseen ensisijaisesti omalla kustannuksella.

Valtioneuvosto ei tällä hetkellä valmistele erillisen valvotun karanteenin järjestämistä. Sen sijaan Valtioneuvosto valmistelee muita lisätoimenpiteitä, joilla pyritään varmistamaan matkustajille turvallinen tapa siirtyä lentokentältä 14 vuorokaudeksi karanteeninomaisiin olosuhteisiin.

Lentokentällä on myös toimivaltainen terveydenhuoltoviranomainen, jolla on oikeus määrätä virukseen sairastunut matkustaja karanteeniin. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti.

Lähteet:

Päivitetty 27.3.2020