Koronavirus ja lapset

 

Siirry sanastoon

Koronavirus ja lapset

Tulosta

Kansainvälisten raporttien mukaan lasten todetut koronavirustartunnat ovat olleet hyvin lieväoireisia. Tilanne on samankaltainen myös Suomessa. Perussairaudet voivat altistaa lapsia – kuten aikuisiakin – vaikeammalle taudille, mutta tästä on toistaiseksi kertynyt vähän tietoa.

Lue lisää lasten riskiryhmistä tästä hakukoneesta hakusanoilla lapsi, riskiryhmä: Koronavirus ja lasten riskiryhmät.

COVID-19-infektioon sairastuneilla lapsilla on kuvattu flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, yskää ja kuumetta; joillakin oli myös vatsaoireita.

Lasten koronavirustartunnoista tiedetään, että ne voivat usein olla myös täysin oireettomia. Lastentautien erikoislääkäri Otto Helve sanoo:

“Vaikka koronavirustartunnan voi saada myös oireettomalta viruksen kantajalta, oireiset ovat selvästi tartuttavampia kuin oireettomat tai lieväoireiset henkilöt. Sen vuoksi virus ei kierrä yhtä aktiivisesti lasten keskuudessa.”

Lähteet:

Pä​ivitetty 15.2.2021

Sairastuvatko lapset aikuisia helpommin COVID-19-koronavirusinfektioon?

Nykytiedon mukaan eivät sairastu. Suurin osa tapauksista on raportoitu aikuisilla, joskin myös lasten COVID-19-tapauksia on kuvattu. Aiemmissa koronavirusepidem​​ioissa (SARS, MERS) lasten infektiot olivat harvinaisia.

Lähde:

Mitä vanhemman/huoltajan tulisi huomioida koronaviruksen aikana?

​COVID-19 pandemian aikana lasten ja nuorten hyvinvointiin on erityisesti kiinnitettävä huomiota. Niin turvallinen arki, leikkiminen ja sosiaaliset suhteet ovat oleellisia lapsille huolimatta poikkeustilanteesta.

Niin lasten kuin koko perheen tulee noudattaa samoja yleisiä ohjeistuksia ja välttää tarpeettomia lähikontakteja. Jos perheen jäsen tai jäseniä kuuluu riskiryhmään, sosiaalisten kontaktien osalta kannattaa olla erityisen varovainen. THL:n mukaan samat suojaustoimenpiteet pätevät niin lapsilla kuin aikuisillakin: ”Lasta voi suojata koronavirukselta samoilla keinoilla kuin aikuisia. Hyvä käsi- ja yskimishygienia on tärkeää.”

Muuttunut tilanne voi näkyä lapsen oireiluna eri tavoin. Lapsi voi pelätä tai olla ahdistunut tavallista enemmän. Tukea lapsen ahdistukseen ja työkaluja vanhemmille: Lapsen ahdistukseen - työkaluja vanhemmille (Mielenterveystalo).

Ohjeita lapsen tukemiseen kor​onavirustilanteessa: ​Tue ja kuuntele lasta (THL)

Lapsella on oikeus pitää yhteyttä molempiin vanhempiinsa. Oh​jeita t​apaamisten toteuttamiseen löytyy THL:n Lapset ja koronavirus-sivulta. Lue sivulta myös, miten tartuntariskiä voi vähentä​ä leikkipuistossa. Lapset ja koronavirus (THL)​​

Lähde:

Onko koronavirus vaarallinen vastasyntyneelle lapselle?

Asko Järvinen kommentoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa:

Tiedossa ei ole, ​että​ vastasyntyneillä olisi merkittäviä ongelmia ollut. Kun katsotaan koko lapsiväestöä, niin lapsilla vaikuttaa tauti olevan huomattavasti lievempi ja vakavia tapauksia on aiv​an äärimmäisen vähän.

Lähde:

  • Yle Ykkösaamu Asko Järvinen. 14.3.2020. haastate​ltava: Infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Ykkösaamu (Yle)

Sisältö tarkastettu 30.3.2020
Mitkä oireet lapsella vaativat välitöntä hoitoa?

Nämä ohjeet pätevät taudinaiheuttajasta tai perussairaudesta riippumatta.

Jos lapsi sairastuu, ja hänelle tulee jokin seuraavista oireista, tulee hakeutua mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:

  • hengitysvaikeuksia
  • iho on sinertävä tai harmaa
  • lapsi ei juo tarpeeksi
  • lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
  • lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
  • lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä
  • oireet häviävät, mutta palaavat sitt​en kuumeen ja pahemman yskän kera

Lähde:

Sairastuminen ennen leikkausta

Lievä nuha, yskä tai hoidossa oleva korvatulehdus ei yleensä ole este nukutukselle. Leikkaava yksikkö selvittää potilaan ja hänen perheensä mahdollisten infektio-oireiden alkamisajankohdan sekä COVID19-testitulokset. Muun koronavirukseen liittyvän ohjeistuksen saat leikkaavasta yksiköstä.​

Kyllä