Karanteeni ja eristys

 

Siirry sanastoon

Karanteeni ja eristys

Tulosta

Näiden sivujen sisältöjen luonti on aloitettu keväällä 2020. Sivun sisältöä päivitetään vastaamaan koronatilannetta.​

Mitä karanteeni tarkoittaa?

Karanteeneja on kahdenlaisia: omaehtoinen karanteeni ja virallinen karanteeni.  Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen, jos esimerkiksi odottaa koronatestin tulosta tai tulee Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta. Virallisen karanteenin voi määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. 

 Molempien karanteenien tavoite on estää tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. 

Karanteenissa olevan pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan ei saa mennä, koska niissä lähikontaktia on vaikea välttää. Karanteenissa oleva voi ulkoilla, jos ei mene muiden ihmisten lähelle.

Lähd​e:​

Mitä eristys tarkoittaa?

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tarkoituksena on väl​ttää mahdolliset jatkotartunnat.

Eristyksen voi määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Eristyksissä pitää välttää lähikontaktia muihin ihmisiin. Toisin kuin karanteenissa, eristyksissä oleva ei saa mennä ulos, vaikka olisi hyvävointinen. Eristyksessä olevan pitäisi myös mahdollisuuksien mukaan pysytellä erillään muista samassa taloudessa asuvista.​

Lähde:

Ohjeita eristykseen, karanteeniin ja karanteenia vastaaviin olosuhteisiin