Psyykkinen selviytyminen eristyksissä

Koronavirus on ajanut ihmisiä eristykseen. Eristyksissä oloon liittyy usein epävarmuutta, joka alkaa mahdollisten tartuntauutisen kuulemisesta ja voi jatkua aina mahdolliseen tartunnan todentamiseen saakka.

Moni oireeton ihminen on jäänyt määrättynä tai vapaaehtoisesti eristykseen epäillessään olevansa mahdollinen taudinkantaja tai ol​eskeltuaan taudinkantajan läheisyydessä. Lisäksi terveydenhuollosta on ohjeistettu osaa oireilevista jäämään kotiin sairastamaan.

Arki eristyksissä tai sairauden kanssa voi tuntua monena hetkenä vaikealta, mutta arjessa selviytymisen taitoja on mahdollista harjaannuttaa. Mahdollisuuksien mukaan mielekäs ajankäyttö tukee psyykkistä jaksamista ja fyysistä hyvinvointia. Pieninäkin tekoina.

Jos sinulla on todettu koronavirustartunta, ota yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli yleistilasi heikkenee tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hyvin korkea kuume tai he​​ngenahdistusta.

Arjen pienet rutiinit voivat olla avuksi jaksamisessa

Vähäisen energian hetkinä arjen toimien pilkkominen pienempiin ja helpommin hallittaviin osiin voi auttaa selviytymään niissä.

Arkisi​a toimia ja töitä kannattaa jatkaa oman jaksamisen mukaan. Helpointa on aloittaa rutiinitehtävistä. Pohdi, mitkä asiat voivat tuoda päivääsi selkeän päivärytmin. Mihin asioihin ajan käyttäminen tuntuu mielekkäältä?

Miten reagoimme kuormitukseen?

Voimakkaasti kuormittuneena esimerkiksi ruokahaluttomuus ja unettomuus voivat olla voimakkaita mutta tavallisia reaktioita. Niistä ei tarvitse päästä heti eroon. Toisaalta sairastaessa vahvistavien elintapojen merkitys on tavallistakin suurempi. Huolenpitoon itsestä kuuluvat mahdollisuuksien mukaan lepo ja säännölliset ateriat silloinkin, kun ruoka ei maistu.

Eristyksissä olo voi vaikuttaa monella tavalla myös ihmissuhteisiin ja muihin verkostoihin. Tukiverkostolla ja läheisillä ihmisillä on keskeinen merkitys siinä, että hoitoon jaksaa sitoutua ja säännöllisestä arjesta pystyy pitämään huolta.

Ajatusten ja tunteiden jakaminen jonkun kanssa auttaa voiman paremmin ja avartaa omia näkemyksiä tilanteesta silloin, kun on vaikeaa. Erityisesti tuki voi auttaa jaksamaan, jos on sairaana ja sen vuoksi esimerkiksi vuoteen omana.

Rauhoittava hengitys

Niin sanottu palleahengitys auttaa kehoa rentoutumaan. Huolestuneena ihminen alkaa herkästi hengittää nopeasti mutta pinnallisesti. Harjoittelemalla rauhoittavaa hengittämistä voit oppia sammuttamaan elimistösi hätätilaa ja tyynnyttämään ahdistusta.

Harjoitellaan:

1.Ota mukava asento. Älä kuitenkaan risti jalkojasi.

2.Aseta toinen käsi rintakehällesi ja toinen vatsan päälle.

3.Hengitä hitaasti sisään ja ulos.

4.Pyri siihen, että ainoastaan vatsalla lepäävä käsi liikkuu hengityksen aikana. Rintakehän tulisi pysyä paikoillaan.

5.Kiinnitä huomiosi hengitykseesi ja jatka sitä rauhallisesti hetken aikaa.

Keskity laskemaan hengityksiä sisään 1, ulos 1, sisään 2, ulos 2 ja niin edelleen. Keskity hengityksen laskemiseen kymmeneen saakka ilman, että nopeutat hengitystäsi. Jos keskittyminen herpaantuu, aloita uudelleen ykkösestä ja etene rauhallisesti. Nyt ei ole kiire mihinkään.

Tunteiden hyväksyminen

Koronaepidemia, huoli sairastumisesta ja arjen toimivuudesta herättää monenlaisia tunteita. Tunteiden hyväksymistä voi harjoitella, mutta tunteiden ilmaantumista ei voi hallita.

Harjoitellaan:

1.Lopeta kaikki tekeminen hetkeksi ja keskity yksinomaan tunteisiin, joita huoli herättää.

2.Pue se selkeiksi sanoiksi ja hyväksy se sellaisenaan. Ajattele itseäsi ja huoliin liittyviä tunteitasi lempeästi. Tällaisia tunteita sinä tällä hetkellä koet, ja se on ymmärrettävää.

3.Kuulostele kehosi tuntemuksia minuutin ajan: hengityksen rauhallista rytmiä, vaatetta ihollasi, lattiaa kehosi alla. Havainnoi tuntemuksiasi rauhallisesti, kuin radioselostaja, olivatpa tuntemukset millaisia tahansa. Laita tuntemukset vain merkille, tuomitsematta.

4.Sulje hetkeksi silmäsi. Kuvittele, miltä huolesi voisi näyttää. Minkä muotoinen ja värinen se olisi?

5.Päästä sitten irti huolestasi. Katso mielessäsi, kuinka huolesi rauhallisesti etääntyy, kuin aaltojen viemänä. Nousee ja laskee, etääntyy.

6.Anna itsesi rauhoittua.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  8.7.2020