Ohjeita koronaviruksen hoitoon

Jos epäilet sairastuneesi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Löydät tältä sivustolta eri sairaanhoitopiirien ohjeistuksen miten toimia.

​​Valtion yhteinen puhelinneuvonta palvelee numerossa 0295 535 535 arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Koronabotti auttaa arvioimaan tartunnan todennäköisyyttä.

Katso hengitystieinfektioiden kotihoito-ohjeet:

Sairaanhoitopiirikohtaiset ohjeet

HUSin alueella asuvat

Hengitystieoireisten, mutta muuten hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule soittaa terveysasemalle tai Päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.

Päivystysapuun tai terveydenhuollon yksiköihin tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Katso hengitystieinfektioiden kotihoito-ohjeet Keuhkotalosta:

KYSin alueella asuvat

Jos sinulla on hengitystieoireita, mutta olet hyväkuntoinen, ole kotona ja noudata hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

Ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle tai Päivystysapuun numeroon 116 117 vain, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää ja lisäksi

  • hengitystieinfektio-oireet ovat jatkuneet yli seitsemän vuorokautta kotihoidossa tai
  • sinulle tulee hengitysvaikeus tai yleistila laskee.

Katso lisätietoa:

TAYSin alueella asuvat

TYKSin alueella asuvat

Jos epäilet sairastuneesi koronavirukseen ja yleisvointisi on hyvä, niin tärkeintä on levätä kotona. Katso ohjeita terveyskeskusten verkkosivuilta.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, ota ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemallesi sen aukioloaikoina.

Ohjeita ja neuvontaa saat tarvittaessa myös

On erittäin tärkeää, että soitat aina ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen.

Katso lisätiedot viruksesta sekä ohjeet pisaratartunnan välttämiseksi

OYSin alueella asuvat

Miten toimit, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita?

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume) ja oireesi ovat lievät etkä kuulu koronainfektion riskiryhmään, voit levätä ja sairastaa rauhassa kotona kunnes oireesi loppuvat. Koronavirusinfektion kaltaisia oireita aiheuttavat myös tavanomaiset flunssavirukset ja influenssavirus.

Noudata hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita:

Hengitystieinfektioiden itsehoito (Keuhkotalo.fi)

Lievissä tapauksissa koronavirustestejä ei tehdä, ja valtaosa sairastuneista toipuu kotihoidolla.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle ilmaantuu vakavia oireita kuten hengenahdistus ja yleistilasi heikkenee niin, ettet selviä kotihoito-ohjeiden avulla.

Soita omaan terveyskeskukseesi, silloin kun se on auki.

Oululaiset voivat soittaa koronavirusneuvontaan numeroon 08 558 41414. Numero palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15.

Iltaisin ja viikonloppuisin koronavirusneuvontaa saat soittamalla Oulun yliopistollisen sairaalan neuvontanumeroon, puh. 08 315 2655.

Hätätapauksissa soita hätänumeroon 112.

Taudin leviämisen hidastamiseksi on tärkeää, että soitat aina ennen vastaanotolle tai päivystykseen hakeutumista.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  26.3.2020 9.43