Influenssarokote ja sen hyödyt

Influenssarokote on turvallinen ja hyvin siedetty.

Vuosittain otettava kausi-influenssarokote on tehokkain tapa ehkäistä influenssaa, sen jälkitauteja (kuten keuhkokuumetta, aivo- ja sydäninfarkteja) ja kuolemia.

Influenssarokotteen koostumusta vaihdellaan vuosittain kiertävien virustyyppien mukaan. Rokotukset alkavat loka-marraskuussa. Kansallisen rokotusohjelman maksuttoman rokotteen saavat varusmiespalvelukseen astuvat, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö ja vastaavia töitä tekevät opiskelijat, raskaana olevat, alle 7-vuotiaat lapset sekä vakavan influenssan riskiryhmät ja heidän terve lähipiirinsä. Vakavan influenssan riskiryhmiä ovat 65 vuotta täyttäneet, pitkäaikaissairaat ja vastustuskykyä heikentävää lääkehoitoa saavat, raskaana olevat ja alle 1-vuotiaat.

Parhaimmillaan influenssarokotteen antama suoja perusterveillä työikäisillä on 80–90 prosenttia, mutta ikääntyneillä ja pitkäaikaissairailla matalampi eli 50–60 prosenttia. Näiden riskiryhmien tulee rokote kuitenkin ottaa, sillä sairastuessa influenssan taudinkuva on rokotetuilla lievempi ja tartuttavuus vähäisempi. Rokottamalla riskiryhmien terveitä lähipiiriin kuuluvia saadaan myös epäsuorasti suojaa heille, joilla rokotteen teho iän tai perussairauden takia jää vajaammaksi.

Influenssarokotteen hyödyt ovat kiistattomat. Ikääntyneillä rokote estää joka toisen sairastumisen jälkitauteineen sekä vähentää influenssasta johtuvia sairaalahoitoja ja kuolleisuutta. Lisäksi rokote vähentää merkitsevästi sydän- ja aivoinfarktien riskiä. Ikääntyneille suositellaan myös pneumokokkikonjugaattirokotetta, jolla yhdessä influenssarokotteen kanssa vähennetään molempien sairauksien komplikaatioita ja tautitaakkaa. Rokottamalla pikkulapsia influenssaa vastaan saavutetaan laumasuojaa ja estetään jopa kolmannes lasten korvatulehduksista. Raskausaikana viimeisellä kolmanneksella otettu rokote suojaa äitiä ja sen lisäksi vastasyntynyttä kuuden kuukauden ikään asti.

Influenssarokote on turvallinen ja hyvin siedetty. Vasta-aiheita on vähän (ks. THL:n verkkosivut ). Pieni osa rokotetuista voi saada lievän rokotekohdan paikallisreaktion, yleisoireet ovat erittäin harvinaisia.

 

Kyllä

Päivitetty  4.8.2023