Ajankohtainen

Infektioklinikan tutkimustoimintaa trooppisten tautien ja matkailun alalla

Julkaistu 26.1.2018 15.00

HUS:ssa tutkitaan yhdessä Helsingin yliopiston, Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikan ja Scandinavian Biopharma Ab:n kanssa ETVAX®-ripulirokotetta. Tutkimus on alkanut kesällä 2017 ja sitä johtaa infektiosairauksien professori Anu Kantele. Rokote on kehitetty enterotoksigeenistä E. coli –bakteeria (ETEC) vastaan. ETEC on yksi tavallisimmista ripulin aiheuttajista kehitysmaissa. Ripuliin  kuolee siellä vuosittain noin 500 000 lasta ja lisäksi näille alueille suuntaavista matkailijoista jopa 60% sairastuu matkaripuliin. ETEC-rokotteen kehittäminen on ollut pitkään yksi WHO:n tavoitteista.

Tutkimuksessa rokotetaan 800 suomalaista aikuista: 400 saa tutkimusrokotteen ja 400 lumevalmisteen. Osallistujat antavat uloste- ja verinäytteitä sekä matkustavat kahdeksi viikoksi Länsi-Afrikkaan Beniniin, Grand-Popon kylään. Siellä heitä isännöi suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo, joka järjestää osallistujille monipuolisen ohjelman päiväretkineen. Tähän mennessä liki 300 tutkittavaa on matkustanut Beniniin.  

Tutkimus etenee hyvää vauhtia, ja uusia tutkittavia rekrytoidaan edelleen. Aiemmissa tutkimuksissa rokote on osoittautunut turvalliseksi eikä haittavaikutuksia ole ollut lumerokotetta enempää. Myös tutkittavien palaute nyt käynnissä olevasta tutkimuksesta on ollut huomattavan positiivista: HUS:n ja Helsingin yliopiston Rokotetutkimuskeskukseen palanneista suurin osa kuvaa matkaansa erittäin onnistuneeksi.

Tutkimusprojektin verkkosivuilta www.tutkimusmatka.com löytyy yksityiskohtaista tietoa tutkimuksesta ja kiinnostuneille ilmoittautumislomake. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen info@tutkimusmatka.com

(Kuva: Hans von Schantz)